Izmjene Izbornog zakona nisu dogovorene ni nakon pet sati pregovora, bit će angažirana Venecijanska komisija

Čelnici stranaka PSBiH iz FBiH ni nakon posljednjeg maratonskog sastanka nisu dogovorili principe izmjena Izbornog zakona uz provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.
Bakir Izetbegović je prilikom izlaska sa sastanka kazao da će biti angažovana Venecijanska komisija.

“Ona će dati ocjene na ranije prijedloge i na neke elemente koji su u međuvremenu spominjani, a s aspekta evropskih standarda, našeg Ustava, Konvencije o ljudskim pravima”, rekao je predsjednik SDA.

Današnjem sastanku, koji je ujedno i posljednji pred raspisivanje općih izbora prisustvovali su predsjednici SDA, HDZ-a, SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nermin Nikšić i Željko Komšić, te Damir Arnaut ispred SBB-a.

Neki su bili pesimistični prije susreta u rezidenciji američke ambasadorice Maureen Cormack, prvenstveno Nikšić i Komšić, a pojedini kao Izetbegović i Čović nisu marili za izjave medijima.

Također, neki od bh. parlamentaraca kritikovali su i Delegaciju Evropske unije u BiH poručujući kako je ovo diplomatsko predstavništvo u našoj zemlji postalo “event agencija”.

Dosadašnje razilaženje HDZ-a BiH s jedne i SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a s druge strane nalazilo se u redefinisanju Doma naroda FBiH te definisanje načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

Centralna izborna komisija BiH će 8.maja raspisati opće izbore u skladu sa važećim Izbornim zakonom BiH i u skladu sa trenutnim ustavima.
Klix

Back to top button