Zašto Dodiku smeta OSA: Spremni zakoni kojim želi zabraniti istrage u RS-u

Aktuelna vlast u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), tvrdi njegov predsjednik Milorad Dodik, neće oklijevati da donese zakonska rješenja kojim bi se, kako je kazao, zabranilo djelovanje Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH na prostoru tog entiteta.

Milorad Dodik, Nikola Špirić i Sredoje Nović

Milorad Dodik, Nikola Špirić i Sredoje Nović

Ta državna institucija, pojasnio je Dodik u intervjuu za TV1, podriva institucije entiteta RS i nije dobrodošla u njemu, a zakoni kojim bi se zabranilo djelovanje OSA-e u entitetu RS, tvrdi on, već su napisani.

– OSA-e nema ni u Ustavu, ni u Dejtonskom mirovnom sporazumu – kazao je Dodik pojašnjavajući utemeljenost svojih namjera.

OSA-e nema u Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali ima u državnom Zakonu o OSA-i, kojim je ta agencija osnovana, a koji je usvojen 22. marta 2004. godine na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Potpisao ga je tadašnji SNSD-ov predsjedavajući Zastupničkog doma Nikola Špirić, a podržali su ga i njegove stranačke kolege Milorad Živković i Dušanka Majkić.

Nikola Špirić (SNSD) potpisao Zakon o OSA-i

Međutim, 14 godina nakon što su njegovi kadrovi direktno učestvovali u osnivanju OSA-e, ta je agencija iznenada za Dodika postala sporna, nametnuta i neustavna. Odgovor na pitanje o motivima koji su doveli do promjene u pristupu OSA-i kriju se upravo u zakonski definiranim nadležnostima te agencije, istim onim koje su SNSD-ovi kadrovi svojevremeno podržali. U 14 godina postojanja OSA-e se njene nadležnosti nisu bitnije mijenjale, ali su se promijenili kadrovi koji rukovode tom agencijom.

Upravo je OSA jedna od najvažnijih komponenti u sistemu preveniranja i sankcioniranja organiziranog kriminala i korupcije te, na osnovu Zakonom utemeljenih mogućnosti, posjeduje mehanizme borbe protiv tih anomalija. Za Dodika te ovlasti nikada nisu bile sporne i nije ih problematizirao, čak naprotiv, sve dok rukovođenje OSA-om nisu preuzeli kadrovi koji nisu podređeni interesima Dodika i njegove strukture.

Dugogodišnji zamjenik direktora OSA-e, u periodu u kojem ta agencija Dodiku nije bila sporna, bio je Risto Zarić, kojeg je predsjednik entiteta RS nakon smjene sa pozicije u OSA-i imenovao za savjetnika za sigurnost u Vladi RS-a. Zarićev mentor je, podsjećanja radi, SNSD-ov aktuelni delegat u Domu naroda Sredoje Nović.

Sredoje Nović i Risto Zarić

Odlaskom Zarića iz OSA-e je Dodik izgubio kontrolu nad tom agencijom, pa ju je, u saradnji sa političkim partnerima sa kojima dijeli zajedničke interese, kontinuirano pokušavao diskreditirati i destabilizirati, najprije izmišljanjem različitih afera.

Risto Zarić, Nikola Špirić i Božidar Grahovac u novembru 2017. godine

Akter jedne takve bio je Dragan Savić, vozač Riste Zarića, koji je u javnost preko Nenada Stevandića, rođaka Nikole Špirića, plasirao dokument na osnovu kojeg je kreirana priča o navodnom prisluškivanju srbijanskih zvaničnika, takozvana afera “Ušće”. Da srbijanski zvaničnici nisu prisluškivani, te da je afera izmišljena, utvrđeno je naknadnom istragom.

VEZANI TEKST – Vozač bivšeg čelnika OSA-e ukrao tajni dokument i dostavio ga Stevandiću

Tu je činjenicu pokušao prikriti Špirić, falsificiranjem dopisa Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e. Falsifikat je otkriven, Špirić je smijenjen, ali nikada procesuiran zbog krivotvorenja dokumenta državne komisije. Kadrovi SNSD-a su se, u znak odmazde za smjenu Špirića, povukli iz rada Komisije pa svoje odsustvo nastoje predstaviti kao izostanak civilnog nadzora nad radom OSA-e.

VEZANI TEKST – Ko blokira nadzor nad OSA-om: “Postoji cilj da se sruši sve što treba BiH!”

“Ušće” je bila jedna od prvih iskonstruiranih afera u nizu, kojima se pokušala destabilizirati OSA, a s obzirom da niti jedna nije urodila plodom, baš kao ni opstruiranje rada Zajedničke komisije, Dodikov naredni korak će, sudeći prema najavama, biti predlaganje zakonskog rješenja kojim bi se zabranilo djelovanje te agencije u entitetu RS, što je u direktnoj suprotnosti sa višim zakonskim aktom kojeg su upravo kadrovi njegove stranke izglasali.

Taj postupak ne bi bio prvi kojim bi Dodik prekršio Zakon kojeg je indirektno podržao i izglasao. Prvi bi bilo protuzakonito formiranje paraobavještajne službe u entitetu RS, zadužene, prije svega, za narušavanje državnih institucija te praćenje i diskreditiranje opozicije u tom bh. entitetu.

Upravo bi ta paraobavještajna služba, ustrojena u okviru Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS-a, i formalno preuzela nadležnosti OSA-e u entitetu RS. Tom službom rukovodi bivši službenik OSA-e Predrag Ćeranić, današnji “konsultant u razvoju strategije sigurnosti” u MUP-u RS-a i stalni komentator društvenih događaja Dodikovog RTRS-a.

VEZANI TEKST – Ovo su paraobavještajci koji ruše Dodikove protivnike i državu BiH

Da je Dodikova paraobavještajna služba itekako aktivna, tvrdi SDS-ova zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević. Dodik, kazala je Pandurević, “prati telefone” funkcionera SDS-a i Saveza za promjene, za šta, prema njenim tvrdnjama, postoje i dokazi. Člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, dodala je, čak i fizički prate i “pokrivaju” njegove sastanke.

Ograničavanje nadležnosti OSA-e, što je posljednja faza Dodikovih nasrtaja na tu agenciju, dio je sistematskog djelovanja u okviru kojih nastoji eliminirati ili pod svoju kontrolu vratiti, pored OSA-e, SIPA-u, Sud BiH i Tužilaštvo BiH. U tom kontekstu se može spomenuti i aktuelno pitanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH. Upravo se kadrovi SNSD-a i HDZ-a BiH protive prijedlogu kojeg podržava međunarodna zajednica i eksperti, a zagovaraju prijedlog HDZ-ovog ministra pravde koji u potpunosti ograničava mogućnost provođenja istraga u slučajevima organiziranog kriminala i korupcije.

Izvor: Faktor

Back to top button