Istraživanje NICK-a: SDA najtraženija na Googleu, na začelju SBB, HDZ i SDP

Centralna izborna komisija BiH je danas raspisala naredne Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 7. oktobra ove godine.

Odnos broja pretraživanja na Google samo iz Federacije BiH u proteklih godinu danaFOTO: ILUSTRACIJAOdnos broja pretraživanja stranaka na Google u posljednjih godinu dana od strane korisnika iz cijene Bosne i Hercegovine

Bit će to osmi Opći izbori u BiH poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. I ove godine se očekuje prijava velikog broja političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

Šest mjeseci prije izbora prema istraživanju Nezavisnog istraživačkog centra NICK, Stranka demokratske akcije je uvjerljivo najpopularnija politička stranka sudeći prema najvećem svjetskom internet pretraživaču Google.

Naime, u proteklih godinu dana prema broju pretraživanja korisnika iz cijele BiH, SDA je na prvom mjestu sa skoro dvostruko većim brojem unosa nego Srpska demokratska stranka SDS, te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Prema broju pretraživanja, slijede Demokratska fronta Željka Komšića, a zatim Savez za bolju budućnost BiH, koji ima znatno veći broj pretraživanja nego Hrvatska demokratska zajednica.

Najmanji broj unosa među vodećim parlamentarnim strankama u BiH ima SDP BiH.

Kada se gledaju samo unosi iz Federacije BiH, poredak je isti s tim da je razlika u broju unosa u korist Stranke demokratske akcije još veća, a SBB ima veći broj unosa nego DF.

Broj unosa u pretraživač Google ne mora odražavati broj glasova, ali se smatra relevantnim pokazateljem popularnosti ili interesa za organizacije, pojmove ili pojedince.

Prema podacima samo iz Republike Srpske, najveći broj pretraživanja ima SDS i to za oko jedne petine više nego Dodikov SNSD.

Ostale stranke poput Ivanićevog PDP-a imaju zanemarljiv broj unosa, čak i znatno manji nego recimo SDA.

Detaljnije informacije možete pogledati na grafikonima koji su u galeriji.

Izvor: NICK

Back to top button