Sarajevo kandidat za domaćina utrke Formule E, odluka sredinom juna

“Više od šest mjeseci aktivno se pripremamo da budemo domaćini utrke Formule E i trenutno smo u završnoj fazi. Veliki broj gradova je bio u opticaju za organizaciju ove atrakcije, a mi smo ušli u samo finale. Konačna odluka bit će donesena u narednih mjesec dana”, rekao nam je Skaka, poručivši da ovo predstavlja veliki korak za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Glavni pokretač i zagovornik ove ideje je Banjalučanin Samir Cerić koji u Velikoj Britaniji važi za izuzetno uspješnog poduzetnika, jednog od simbola tamošnje kreativne industrije.

Svestrani Bosanac koji 26 godina živi u Londonu veliki je sportski fanatik, a jedna od njegovih sljedećih namjera je da pomogne bh. sportu.

Utrka koja bi nam otvorila vrata na svjetskoj pozornici

Cerić je nedavno boravio u glavnom gradu BiH, a povod je bio učešće na Sarajevo Business Forumu, gdje je moderirao panel “Diaspora, Sports, Arts, Culture & Creative Industry – Transforming Emotions into Investments”, na kojem su dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija bili razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvoja regiona.

“U oktobru prošle godine sam nakon mnogo godina došao u Sarajevo i bukvalno sam otišao gradonačelniku u ured te mu rekao kako imam kvalitetan projekt za koji smatram da će Sarajevo i BiH pozicionirati na nivo najviših centara svijeta. Sama činjenica da gradovi poput New Yorka, Londona ili Pariza stoje iza organizacije Formule E, najbolje govori o projektu. Kroz londonske lobije, koje sam godinama stvarao, našao sam načine da uđem u Formulu E i istaknem kako Sarajevo ima historijsku značaj i bitnost da izgradi trku kroz sami centar grada. Manifestacija bi bila čudesna i ona bi nam otvorila vrata na svjetskoj pozornici, jer nam trebaju kvalitetne stvari da izađemo iz nekog vakuma u kojem smo se našli”, rekao je Cerić za portal Klix.ba.

Samir Cerić na posljednjem Sarajevo Business Forumu (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Samir Cerić na posljednjem Sarajevo Business Forumu (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Sljedeći korak je, kako Cerić ističe, dovršiti studiju isplativosti ili izvodivosti, na kojoj se radi već mjesecima.

“Već sljedeće sedmice planiramo dovesti tehnički i stručni tim iz Londona u BiH. Odmah moram reći da u biznisu nema nikakve garancije, a pogotovo kad ste u konkurenciji s još jednim evropskim gradom te je svaki od njih u prednosti u odnosu na Sarajevo. Na ovim stvarima radi se godinama i dobijanje organizacije je poput organizacije olimpijskih igara ili svjetskog prvenstva. Ogromni novci su u pitanju. Sticajem okolnosti kroz svoja poznanstva sam našao način na koji projekt možemo aktivirati te sam uvjerio ljude iz Formule E da bi Sarajevo trebalo biti fantastična prilika. Stotine miliona ljudi u svijetu gleda ovaj sport, imamo milijarde klikova na internetu pa mislim da bi nam organizacija pomogla da poboljšamo imidž Sarajeva. Da se Sarajevo ne pokazuje u svijetu kao ratna zona ili siromašni grad, već grad koji ide u pravcu otvaranja najbitnijih i najinteresntnijih stvari. Formuli E su se svidjela istraživanja pojedinih instituta koji svrstavaju Sarajevo u najveće ekološke glavne gradove Evrope. To nam ide u prilog. Možda se kroz ovu trku može izroditi neka nova industrija u BiH i tako bismo rasli godinama te bismo mogli pokrenuti kvalitetne investicije da dođu u Sarajevo”, istakao je Cerić te pojasnio da bi se utrka vozila na glavnoj saobraćajnici u Sarajevu.

Preko noći bi se promijenio imidž grada

Formula E će odluku o posljednjem evropskom mjestu utrke donijeti sredinom juna.

“Nakon toga sljedećih pet godina nema mogućnosti kandidovanja, osim ako neki od gradova ne odustane. U međuvremenu sam osnovao kompaniju i zajedno s gradom i poslovnim partnerima imamo u planu, u slučaju da sve prođe kako treba, otvoriti ured u Sarajevu, kako bismo između Londona i glavnog bh. grada u narednom periodu radili na organizaciji ovog svjetskog eventa koji bi preko noći promijenio čitav imidž grada. Cijeli svijet bi upoznao Sarajevo i kakve mogućnosti ovaj grad ima. Želimo napraviti pozitivnu priču u jednim teškim ekonomskim i političkim uslovima u kojima je trenutno BiH”, rekao nam je Cerić koji je istakao i veliki značaj gradonačelnika Skake u cijelom projektu.

Organizatori zbog promocije zelene tehnologije utrke održavaju u gradskom okruženju (Foto: EPA-EFE)

Organizatori zbog promocije zelene tehnologije utrke održavaju u gradskom okruženju (Foto: EPA-EFE)
Inače, Formula E je takmičenje električnih trkaćih automobila koje organizira Međunarodna automobilistička federacija (FIA) koja je i organizator Formule 1.

Prva utrka održana je u Pekingu prije četiri godine, a organizatori zbog promocije zelene tehnologije utrke održavaju u gradskom okruženju.

Svaki od dva vozača u ekipi ima na raspolaganju dva bolida budući da potrošnja energije pohranjene u akumulatoru nije dovoljna za cijelu utrku.

Trenutno je u Formula E prvenstvu deset ekipa, 20 vozača i 40 automobila, a vjerovatno najveća zvijezda ovoga takmičenja je Jacques Villeneuve, prvi bivši vozač Formule 1 koji se prebacio na električne bolide.

Klix
Back to top button