Vijeće sigurnosti UN-a: Hrvatska i EU protiv Čovićevih zahtjeva za izmjene Izbornog zakona

Evropska unija (EU) je na danas održanoj debati Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) pod nazivom “Situacija u Bosni i Hercegovini” predstavila svoju usaglašenu izjavu o stanju o našoj zemlji, koju je u ime svih članica EU-a u New Yorku prezentirao ambasador EU-a pri UN-u João Vale de Almeida.

Debata o stanju u BiH održana u sjedištu UN-a u New Yorku FOTO: UN Debata o stanju u BiH održana u sjedištu UN-a u New Yorku FOTO: UN
U usaglašenoj izjavi EU-a se konstatira da, za razliku od 2016. godine koja je bila dobra za BiH u kontekstu provedbe reformi i napretka na evropskom putu, u 2017. godini nije nastavljen taj pozitivan trend zbog preuranjene izborne kampanje i retorike podjela.

Zemlje članice EU-a među najvažnijim izavovima pred našom zemljom izdvajaju izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se omogućila provedba predstojećih izbora.

– Prihvatajući činjenicu da Ustav BiH navodi Bošnjake, Hrvate i Srbe kao konstitutivne narode (zajedno sa Ostalim), EU ponavlja da principi jednakosti svih građana i nediskriminacije će biti u potpunosti zagarantirani – navodi se u usaglašenom stavu zemalja članica EU-a.

Ovaj stav EU-a u suprotnosti je sa zahtjevima HDZ-a BiH, čiji prijedlozi koji se odnose na izmjene Izbornog zakona i provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića idu u smjeru oduzimanja mogućnosti pripadnicima konstitutivnih naroda iz pojedinih kantona da budu birani u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Stav o garantiranju jednakih prava svih građana BiH i nediskriminacije nije jedini stav zemalja članica EU-a koji je protivan zahtjevima HDZ-a BiH. Ta stranka, podsjećanja radi, insistira da se u paketu sa načinom popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH riješi i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH. EU, s druge strane, ima drugačije mišljenje.

– Izbor članova Predsjedništva BiH bit će riješen nakon oktobarskih izbora – stoji u usaglašenom stavu zemalja članica EU-a.

Zanimljivo je da je, prema informacijama Faktora, na uvrštavanju ove rečenice u usaglašeni stav EU-a insistirala upravo Hrvatska, što iznenađuje, uzimajući u obzir oprečnost ovog stava u odnosu na zahtjeve predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da se pitanje izbora članova Predsjedništva BiH riješi odmah u paketu sa Domom naroda.

Da će se pitanje definiranja načina izbora članova Predsjedništva BiH riješiti nakon oktobarskih izbora, ponovio je i ambasador Hrvatske pri UN-u Vladimir Drobnjak, uz konstataciju da bi se ono “moglo i trebalo riješiti i ranije”.

Izvor: Faktor

Back to top button