Izetbegović u Berlinu: BiH može naprijed kada ima prijatelje koji je razumiju

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se večeras s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na čiji poziv su otputovali u Berlin.

Uoči sastanka medijima su se obratili Merkel i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je zahvalio je na pozivu koji ih je, kako je rekao, iznenadio i obradovao. Zahvalio je Njemačkoj na svemu što je u proteklih 25 godina učinila za BiH.

– Hvala Njemačkoj na svemu što je u ovih 25 godina učinila. Za izbjeglice, za reforme, za stabilizaciju prilika. Ključno je bilo kada ste kroz Britansko-njemačku inicijativu prije tri godine promijenili redoslijed prioriteta i mi smo se tada pokrenuli. Uradili ste pravi potez. Vi ste lično bdjeli nad tim procesom. Ja sam za ovim stolom zamolio da uradite neke stvari za prilagodnu SSP-a, i vi ste to uradili, i to je jedan od ključnih momenata kada smo se pokrenuli – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je da je BiH uložila kredibilnu aplikaciju, uradila upitnik konsenzusom, bez ijednog prijepora.

– Bosna i Hercegovina može naprijed kada je u pitanju evropski put kada imamo prijatelje koji nas razumiju. Rezultati su dobri – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kazao je da ponekad dolaze loše vijesti iz BiH, ali da je situacija bolja od onoga kako se predstavlja u medijima.

– Pokretni smo na EU putu. Ekonomski pokazatelji su sasvim solidni. BiH prati region sa nekih tri posto porasta GDP-a i industrijske poizvodnje… U izvozu smo prvi u regionu, ispred svih zemalja koje nas okružuju i u padu broja nezaposlenih. Pomogli ste nam novim reformskim kursom i proizveli smo 15.000 novih radnih mjesta u realnom sektoru, što je puno za malu BiH – izjavio je Izetbegović u Berlinu.

Dodao je da se ne smije dopustiti zastoj na evropskom putu te da BiH očekuje nova pitanja.

– Predali smo Upitnik, očekujemo nova pitanja i mislim da možemo dobiti kandidatski status do kraja godine, ali bi nam bilo potrebno već u novembru da imamo mišljenje, i precizirano šta se od nas očekuje. Mi to želimo da ugradimo u naše programe za koalicije poslije izbora u oktobru – kazao je Izetbegović.

– Potreban nam je mir, reforme, intenzivna izgradnja infrastrukture za šta smo stvorili sve uvjete. Imamo sredstva, imamo zakone, planove. Potreban nam je prijatelj na tom putu. Mislim da sve četvero to imamo uz vas – kazao je na kraju obraćanja.

Merkel je naglasila da se Njemačka zauzima za evropsku perspektivu svih zemlja zapadnog Balkana, o čemu je, kako je podsjetila, razgovarala i ranije sa članovima Predsjedništva BiH.

Prema njenim riječima, ostvaren je određeni napredak na evropskom putu, ali moraju biti ispunjeni svi uvjeti.

Najavila je da će na večerašnjem sastanku biti razgovarano o izazovima koji su pred BiH a u svjetlu predstojećih Općih izbora.

– Potrebna je izmjena Izbornog zakona i zbog toga smo malo zabrinuti jer objavljen je već termin za održavanje izbora. Sigurno ćemo razgovarati kako u toj oblasti možemo ostvariti napredak – kazala je njemačka kancelarka.

Dodala je da će boiti intenzivno veče i da joj je veoma drago što su članovi Predsjedništva došli u Berlin kako bi vodili diskusiju o bitnim pitanjima.

– Drago mi je da su tri člana Predsjedništva došli ovdje kod nas – kazala je.

Izvor: N1

Back to top button