Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u naselju Glogova kod Bratunca

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 9. maja 2018. godine, u naselju Glogova kod Bratunca, prisustvovao obilježavanju 26. godinjice zločina u ovom mjestu, koje je održano u okviru dvanaeste po redu manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.
Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama bratunačka Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati strijeljali 65 bošnjačkih civila.
Najmlađe žrtve su bili Muharem Ibišević, koji je imao 16 godina i godinu dana stariji njegov brat Mujo, dok je u svirepom zločinu ubijen i njihov otac Mustafa.

Potpredsjednik Salkić je istakao da se danas, kada cijeli svijet obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u ovom podrinjskom naselju obilježava dan ubijanja nedužnih civila, koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani i što su željeli slobodnu i demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu.

-Ubijeni su od pripadnika ideologije zla, koja se temelji na zločinima, progonima, etničkom čišćenju, silovanjima nedužnih, i u konačnici, na genocidu. Kreatori i pokretači te ideologije su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, teške zločine i zločin genocida.
Nažalost, današnja vlast u ovom entitetu baštini tekovine te ideologije. Ta vlast osuđene ratne zločince za genocid smatra nacionalnim herojima, dodjeljuje im najveća ratna priznanja i po njihovim imenima daje nazive javnim ustanovama. Nigdje u svijetu nije zapamćeno da jedna vlast obilježava Dan pobjede nad fašizmom, da taj datum proglasi neradnim danom, a da istovremeno slavi zločince i negira zločine koje cijeli svijet osuđuje. Sve ovo pokazuje da aktuelna vlast, koristeći druga sredstva, ima iste strateške ciljeve, kao i oni koji su počinili genocid. Vlast provodi sistemsku diskriminaciju nesrba na ovom prostoru sa jednim ciljem – njihovim odlaskom iz ovog entiteta.
Pozivamo međunarodnu zajednicu da prepozna ove strateške ciljeve trenutne vlasti, ako nije mogla ili nije htjela prepoznati namjere njihovih predhodnika iz 1992. godine. Mi smo čvrsto opredjeljeni za našu domovinu, da živimo na svakom njenom pedlju. Nikakvi strateški ciljevi i diskriminacija ove ili bilo koje buduće vlade, neće nas ponovo protjerati, kao što se to desilo 1992. godine. Odlučni smo u našoj namjeri da istrajemo u borbi za istinu i pravdu, a to podrazumijeva prije svega, kažnjavanje ratnih zločinaca, koji, nažalost, i dalje slobodno žive u ovom entitetu, dok neki učestvuju u javnom životu, te sa najviših političkih funkcija u ovom entitetu kreiraju politički ambijent sistemske diskriminacije.


Očekujemo od nadležnih tužilaštava da konačno procesuiraju odgovorne za ovaj zločin u Glogovoj, ali i sve druge zločine počinjene na prostoru opštine Bratunac i bh. entiteta RS, kazao je potpredsjednik Salkić.
Infosvijet.net

Back to top button