Oba doma Parlamenta FBiH omogućila reviziju prava invalida

Osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, kojim će biti omogućeno da Federalni zavod PIO, za invalide I kategorije, a poslodavci za invalide II kategorije, uz uplatu troškova postupka, izvrše reviziju korisnika tih prava.

Revizija invalida prve i druge kategorije Revizija invalida prve i druge kategorije
– To će direktno uticati na finansijsku situaciju Federalnog zavoda PIO i Zavoda zdravstvenog osiguranja – izjavio je za Fenu dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ističe da također Zakon predviđa mogućnost da “troškove medicinskog vještačenja može snositi i osiguranik na koga se medicinsko vještačenje odnosi, kao i poslodavac kod kojeg je osiguranik zaposlen“.

– Dopune je bilo potrebno donijeti zbog izuzetno teške finansijske situacije, odnosno dugog perioda potrebnog da bi Federalni zavod PIO prikupio sredstva za navedene namjene, podnosioci zahtjeva čekaju više mjeseci na termin za medicinski pregled. U tom periodu je većina njih na bolovanju, zbog čega štetne posljedice trpe i zavodi zdravstvenog osiguranja u FBiH – rekao je Drljača.

Također, u proteklom periodu bez značajnije kontrole u postupku ocjene radne sposobnosti, znatnom broju osiguranika utvrđivana je II kategorija invalidnosti. To je za poslodavce, posebno u proizvodnom sektoru (industrija, rudarstvo) predstavljalo značajan problem, jer nisu mogli osigurati adekvatna radna mjesta za te osiguranike.

Problem se negativno odražavao i na same zaposlenike koji su zbog nedostatka adekvatnih radnih mjesta dobijali otkaze.

Stupanje na snagu tog zakona omogućeno je nakon što je usvojen danas na sjednici Doma naroda, a ranije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Izvor: Fena

Back to top button