Zvizdić nagovijestio povlačenje iz utrke za Predsjedništvo: Vrh stranke treba izabrati jednog kandidata

Denis Zvizdić je sve bliže odluci da se uopće ne nađe na listi potencijalnih kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH. To je i nagovijestio u izjavi za Klix.ba istakavši da je jedinstvo unutar SDA važnije od bilo kojeg pojedinca.
“Želim se iskreno zahvaliti svim općinskim odborima SDA koji su me kandidirali za člana Predsjedništva BiH. Podrška više od 90 posto odbora SDA sa teritorije čitave BiH za mene predstavlja posebnu vrijednost, veliku čast i istinsku satisfakciju za posao koji sam radio na ukupnom napretku, prije svega Bosne i Hercegovine, kao i izbornih obećanja i državotvornih ciljeva SDA”, kazao nam je Zvizdić na početku razgovora.

Odmah je ponovio raniji stav da je jedinstvo unutar SDA važnije od bilo kojeg pojedinca.

“Mi, naravno, još uvijek govorimo o konformističkom prijedlogu kadrovske komisije SDA koji nije praćen bilo kakvim razložnim kriterijima ili analizom kandidatura sa terena. Zbog toga ne bi želio prejudicirati odluku Predsjedništva SDA, ali smatram da Predsjedništvo treba preuzeti statutarnu nadležnost i odgovornost i predložiti samo jednog kredibilnog kandidata od ponuđenih, kojeg ćemo svi podržati i koji će biti proglašen i promoviran na predstojećoj stranačkoj konvenciji”, rekao je Zvizdić i dodao da bez obzira na plebiscitarnu podršku koju je dobio s terena, taj kandidat ne mora biti on.

“Lična funkcija mi nikada nije bila važnija od jedinstva stranke i općeg dobra, nego to može biti bilo koji predloženi kandidat koji dobije podršku predsjednika i Predsjedništva SDA. U slučaju da Predsjedništvo SDA ipak zauzme stav da dobiveni broj kandidatura sa terena nije dovoljan argument za odluku, iako se u svim ranijim izjavama tvrdilo da će upravo stav baze biti odlučujući, te da se o tome treba na konvenciji ponovo i dodatno izjašnjavati, želim kazati da nisam spreman podržati takav prijedlog jer ga ne smatram logičnim i da zbog toga neću učestvovati u bilo kakvim daljim izbornim procedurama na najavljenoj konvenciji stranke, jer bi to bilo protivno mom više puta izrečenom stavu o očuvanju digniteta stava baze i neophodnosti postizanja jedinstva unutar SDA”, stav je Denisa Zvizdića.

Posebno je naglasio da u personalnom smislu, važnim razlogom za ovakav stav smatra i dugogodišnji prijateljski odnos s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem i njegovom suprugom.

“Uz sve prethodno kazano, moje moguće odustajanje iz daljeg procesa odlučivanja o kandidatu za člana Predsjedništva BiH iz SDA smatram u trenutnim okolnostima adekvatnom odlukom”, zaključio je Zvizdić u razgovoru za Klix.ba.

Podsjećamo, kadrovska komisija Stranke demokratske akcije (SDA) je na sjednici održanoj prije dva dana proslijedila Predsjedništvu SDA imena četiri funkcionera koje je članstvo predložilo kao kandidate ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Predsjedništvo SDA će u konačnici donijeti odluku o tome hoće li Konvencija SDA birati kandidata aklamacijom ili tajnim glasanjem.
Klix

Back to top button