Poruka derviša Amara Jugovića uoči ramazana: Postimo očima, jezikom, ušima i srcem

Dolazi nam ramazan, deveti mjesec muslimanskog lunarnog kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur’ana časnog. Večeras je prva teravija, a sutra prvi dan posta.

Jugović: Obaveza svakog od nas je da poradimo na sebi i da se približimo Allahu dž.s. Jugović: Obaveza svakog od nas je da poradimo na sebi i da se približimo Allahu dž.s.
Ramazan je blagoslovljeni muslimanski mjesec, i svake godine, muslimani širom svijeta poste tokom dnevnih sati. Vjernici ustaju na sehur, rano ujutro kako bi jeli prije zore, a post prekidaju jelom u sumrak. Taj obrok se naziva iftar. Post podrazumijeva nekonzumiranje hrane, tekućina, ali i nečinjenje nemoralnih djela i izbjegavanje ljutnje.

Uobičajeno je da tokom mjeseca ramazana džamije i vjerske institucije organiziraju velike iftare, naročito za siromašne. Noćne molitve (teravije) održavaju se u džamijama nakon iftara, a važno je napomenuti i da različite kulture imaju različite tradicije tokom ramazana, bilo da je riječ o posebnoj hrani koju pripremaju ili objeduju nakon posta sa širom porodicom, prijateljima, kolegama…

– Hvala dragom Allahu što nam je omogućio da dočekamo još jedan mubarek ramazan. Želio bih da svima zaželim sreću i zdravlje u ovom mjesecu i da nam Allah primi post i podari da u sreći dočekamo Bajram – poručio je derviš Amar Jugović.

Obaveze vjernika za vrijeme ramazana

– O obavezama u toku ramazana bi se moglo mnogo toga napisati. Osnovna obaveza je post koji nama je Allah preporučio. A da bi nam post bio valjan ne smijemo dopustiti da to bude samo suzdržavanje od jela i pića. Kako god ostavimo jelo piće tako nam je obaveza da se ostavimo svih loših stvari, kao što su ogovaranja, laž, bespotreban govor i slično. Ostavljanje jela i pića je osnovna obaveza, ali isto tako treba da postimo i očima, jezikom i ušima i srcem. Treba da zakopamo sve “ratne sjekire” da prije ramazana, halalimo ako nam je nešto neko loše uradio ili nas povrijedio, i isto tako da mi tražimo halala za sve što smo nekome učinili – ističe Jugović.

O značaju ramazana je mnogo rečeno i napisano, tako da je svakom vjerniku ovaj mjesec poseban na različite načine…

– Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: “Allah Uzvišeni je rekao: Svako čovjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! on pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem!” Da bi očistili dušu tijelo, i da bi mubarek ramazan osjetili punim srcem treba da zatražimo halala od ljudi koje smo na neki način uvrijedili, zapostavili. Treba da se posvetimo svojim porodicama, prijateljima i rodbini. Da se u ljepotama iftarskog vremena sakupljamo na zajedničkim druženjima. Postač ima dvije radosti: prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarom! Na kraju, obaveza svakog od nas je da poradimo na sebi i da se približimo Allahu dž.š., da ispostimo nastupajući ramazan i dočekamo Bajram ispunjeni i sretni – zaželio je Jugović.

Napominje da muslimani ne smiju zaboraviti ni na sunnet Poslanika Muhammeda a.s. o poštovanju komšiluka.

– Kako god mi iftarili u toplom domu isto tako treba da ukoliko smo u mogućnosti pomognemo i našem komšiji ako on nije u mogućnosti, da ne zaboravimo na izbjeglice, da im pomognemo koliko možemo, da i oni dožive ljepote ramazana. Nikad ne znamo da li ćemo doživjeti sljedeći ramazan, zato u ovom treba da maksimalno ispunimo obaveze koje nam je uzvišeni Allah naredio. Da u svakome čovjeku vidimo prijatelja i da ne gledamo samo loše stvari, da u svakome vidimo nešto lijepo. Da održavamo rodbinske veze i da, koliko smo u mogućnosti, pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Ramazan Šerif Mubarek Olsun – ovim riječima čestitao je sveti mjesec svim muslimanima.

Prvi dan ramazana-početak posta – srijeda, 16. maj 2018.

Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za
deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Izvor: Faktor

Back to top button