Ramazanski top u Srebreniku i ove godine označavat će vrijeme iftara

Ramazanski top u Srebreniku će i ove, 1439. hidžretske godine označavati kraj cjelodnevnog posta i vrijeme iftara pucnjem sa srednjovjekovne tvrđave Gradine.

Stanovnici Srebrenika će u svetom muslimanskom mjesecu slušati zvuk topa koji označava vrijeme iftara ponajprije zahvaljujući Enesu Bešiću, član Gorske službe spašavanja iz Srebrenika, koji je bio nosilac svih aktivnosti u izradi topa, pa će i ovog, kao i prošlog ramazana, biti tobdžija.

Kako nam je kazao Bešić, dugogodišnja inicijativa za izradu topa realizirana je u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice iz Srebrenika i Općinom Srebrenik.

– Lokacija za postavljanje topa na srednjovjekovnoj tvrđavi odabrana je zato jer je upravo razvoj Srebrenika krenuo sa tog mjesta, koje je ujedno i velika turistička atrakcija na ovom prostoru tokom cijele godine, a naročito u ljetnom periodu – kaže Bešić.

Posebna specifičnost topa je materijal od kojeg je napravljen i koji većinski čini drvo. Ramazanski topovi su u prošlosti bili izrađivani od drveta, pa otud i ova ideja, objašnjava naš sagovornik.

– Da bi top mogao biti dugotrajan potrebno je ne izlagati ga suncu ni vlazi, te ukoliko se svi ti uslovi ispune, vijek trajanja topa mogao bi se procijeniti na 100-200 godina – istakao je Bešić.

A da bi se ispunili sigurnosni i zakonski propisi, u središnji dio topa prilikom izrade ubačena je pirotehnička cijev kako bi se spriječilo raspadanje drvenog dijela te stvaranje dodatnih gelera.

Izvor: Faktor

Back to top button