Besplatno liječenje Guber vodom u Srebrenici: Već vidljivi efekti kod pacijenata

U toku je realizacija projekta besplatnog liječenja malokrvnosti, sinusa, kožnih oboljenja ljekovitom vodom izvorišta “Guber” u Srebrenici, koji vodi stručni medicinski tim.

Podsjećamo, projekat je započeo 2016. godine, trajao godinu dana, a potom je prekinut, da bi bio nastavljen u februaru ove godine. Prema riječima Sulje Čakanovića, člana medicinskog tima, do sada je bilo oko 40 pregleda i liječenje je, kako kaže, kod jednog broja pacijenata već dalo rezultate.
Inače, finansijsku potporu projektu dala je Općina Srebrenica, a nosilac je srebrenički Dom zdravlja, u kojem se pacijenti i liječe.

– Do sada je bilo oko 40 pregleda, što prvih, što kontrolnih, tako da imamo povratne informacije da je nekim ljudima pomoglo, a nekima smo produžili terapiju. Razlog je što mora da prođe mjesec i po do dva od terapije pa da imamo prave rezultate. Najviše pacijenata smo imali zbog anemije. Dolaze nam ljudi i iz Srbije. Upoznati su sa ovim projektom i sada očekujemo ekspanziju. Mi proširujemo preglede na dijabetično stopalo, Heliobacter Pylori infekcije. Kada se radi o dijabetesu, pacijenti mažu osjetljive dijelove, gdje je moguća pojava rana. Također, ova voda je dobra i za dekubitus. Javljaju se i zbog kožnih oboljenja – govori nam Čakanović.

Podsjeća da prilikom dolaska u Srebrenicu pacijenti sa sobom moraju ponijeti i najnovije nalaze kako bi se mogla odrediti terapija Guber vodom.

– Pregled i liječenje su besplatni. Kada se završi pregled, pošaljemo pacijente da prošetaju do izvorišta Guber i natoče potrebne količine vode, a mi im damo uputstva na koji način je mogu koristiti. Odlazak do izvorišta je također ugodan za zdravlje jer je to područje i vazdušna banja. Uglavnom nam se zbog anemije javljaju žene jer usljed mjesečnih ciklusa imaju gubitke krvi. Ovo je terapija od 28 dana i ako se nalazi pokažu dobri poslije toga, slabe su šanse da se ponovo pojavi anemija. Jer, ova voda stimuliše organizam da sam kasnije proizvodi željezo i ko se jednom izliječi, dugo godina bude, da tako kažem, rahat – ispričao nam je Čakanović.

U ovom mjesecu zainteresirani za liječenje Guber vodom u Dom zdravlja Srebrenica mogu doći 21. maja u 14 sati i 25. maja u 11 sati.

Guber voda je proglašena ljekovitom još davne 1956. godine. Transportovana je iz Srebrenice u Sarajevo, gdje su bile punionice, a flaše sa tom ljekovitom vodom su se prodavale u apotekama. Nažalost, toga danas nema, kao ni banjskog lječilišta Guber.

Izvor: Faktor.ba

Back to top button