Grabar-Kitarović nagovijestila ucjene EU puta, govorila o Izbornom zakonu, skupu Erdogana i Dodiku

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović održala je danas u Mostaru predavanje o temi „Hrvatska potpora briselskom putu država jugoistočne Europe“. Predavanje je održano u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
Ona je, između ostalog, govorila i o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te je navela kako je Evropska komisija pozvala BIH da provede reformu Izbornog zakona kako bi se uredno održali izbori u oktobru, te potrebne socio-eknomske reforme.

O izbornom zakonu i suverenitetu BIH

– Ja se nadam da će doći do promjene Izbornog zakona, jer je on temelj za sigurne i stabilne izbore. Svakako, nastavićemo podsticati naše kolege iz BIH da se ide ka dogovoru, jer je to u interseu BIH i njena sva tri konstitutivna naroda, rekla je Grabar-Kitarović i dodala:

– Mislim da treba iskoristiti svaki trenutak kako bi se pokušalo doći do tih izmjena Izbornog zakona. Ukoliko to ne bude moguće, onda se zaista nadam da će političari pokazati apsolutnu odgovornost za budućnost države i da će dogovoriti stabilnu vladu koja će upravljati procesom koji je ključan za BiH sljedećih nekoliko godina. U očekivanju početka pregovora sa EU treba imati stabilnu vladu koja će provoditi reforme, koje nisu uvijek popularne.

Na pitanje studenata kako komentira česte istupe bh. zvaničkina koji njene izjave i postupke smatraju napadom na suverenitet BIH, ona je odgovorila:

– Ja ne bih tumačila izjave bilo koga iz BIH. Vjerujem da je BIH mjesto u EU i učinićemo sve da u tome pomognemo. Kad je riječ o pitanju položaja hrvatskog naroda, nije nikakava tajna, apsolutno moja pozicija je da se mora osigurati kroz sve vidove zakonodavstva, uključujući i izborno, konstitutivna jednakopravnost sva tri naroda. BiH je država nastala u specifičnim okolnostima. I možda samo podsjetnik na prošlost, da nije bilo tog zajedničkog hrvatsko-bošnjačkog napredovanja u BIH se ne bi tako brzo stvorili uslovi za postizanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Hrvatska je jedan od jamaca mira i provedbe kako Washingtonskog tako i Dejtonskog sporazuma, i to će nastaviti činiti, i ima obavezu štiti prava hrvatskog naroda, rekla je predsjednica Hrvatske i dodala:

– Moram posebno naglasiti, možda to nekima nije jasno. Kada se pregovara se Evropskom unijom pregovara se sa 28 država, i Hrvatska je jedna od članica EU. Legitimno naravno, bez miješanja u unutrašnja politička pitanja u BIH i volju građana, nastavićemo se zalagati za one reforme koje su nužne kako bi se BiH politički emancipirala, da ovdje ne budu više trebali nikakvi visoki međunarodni predstavnici.

O Erdoganu i Dodiku

Na pitanje kako gleda na skup turskog predsjednika u Sarajevu, ona je odgovorila:

– Ne bih se o tome očitovala dok ne vidim kako će skup proći.

Pitali su je i za komentar na Dodikov poziv za zatvaranje granica migranitima:

– Hrvatska je pojačala nadzor granica sa BiH. Naš stav je saradnja sa BiH, Srbijom i svim ostalim susjednim državama, kako bismo osnažili granicu i zaustavili priljev ilegalnih migranata. Apsolutna saradnja sa kolegama.

Teme iz prošlosti

Govorila je i o stanju u JI Europi.

– Danas u JI Europi ponovno oživljavaju neki duhovi prošlosti, radikalni nacionalizam i povijesni revizionizam i stalna konfrontacij postaju ejdina politička konstanta. New očekujem da će sve države JI Europe naći zajednički nazivnik po pitanju tema naše prošlosti, ali želja za boljom budućnošću mora nas motivirati na dijalog. Takav način može nas samo zadržati zarobljene u prošlosti.

Grabar-Kitarović je rekla da je stabilizacija jugoistočne Europe glavni prioritet Hrvatske.

– Jugoistočna Europe je postala svojevrsni poligon za nadmetanje i projekcije političkog utjecaja u globalnom sučeljavanju, rekla je predsjednica RH i dodala da poštuje svaku odluku svih država u njenom odabiru političkih savezništava i vanjsko-političkih prioriteta.

– Ako izaberu EU put u Hrvatskoj će imati najsnažnijeg saveznika, rekla je ona.

(Vijesti.ba)

Back to top button