Šta će Erdogan raditi u Sarajevu: Susret s Izetbegovićem, klanjanje akšam – namaza, primanje počasnog doktorata…

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdoğan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan boravit će sutra u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje će se susrest s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Nakon toga susreta planiran je sаstаnаk dеlеgаciја BiH i Turske, a potom će se Izetbegović i Erdoğan obratiti medijima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoğan klanjati akšam-namaz.

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdoğan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično te je dodao da BiH s Turskom nije nikada imala nikakav poseban problem kao nijedna druga zemlja u regionu.

Napomenuo je da se Turska trudi biti prijatelj što i dokazuje zbog čega ne vidi razlog ovakvoj, kako je kazao, “negativnoj euforiji” u odnosu na dolazak predsjednika Erdoğana te je ocijenio da se radi o pretjerivanju, smatrajući da će se sve smiriti nakon nedjelje.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç također je ranije kazao da je posjeta Erdoğana BiH mnogo prije predviđana i planirana te da je u pitanju radna posjeta, ali i da ju je najavio premijer Turske BiH Binali Yildirim kada koji je boravio u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu Erdoğanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

(FENA/mr)

Back to top button