Erdoana uz najviše počasti dočekao Izetbegović ispred zgrade Predsjedništva BiH

99
Pritisnite slovo “P” na tastaturi za reprodukciju zvuka, a slovo “S” za stopiranje.
Erdoana uz najviše počasti dočekao Izetbegović ispred zgrade Predsjedništva BiH
Autor: E. T. – S. D.
prije 2 sata
A
A
A
99
1 / 21
(Foto: A. Durgut – S. Saletović)

13:40 Kako saznajemo promijenjen je protokol posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

Naime, saznajemo da Erdoan neće prošetati Baščaršijom, kako je prvobitno bilo planirano, te da neće ostati na iftaru.

12.30 Predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) uz najviše počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH dočekao je predsjedavajući Bakir Izetbegović.

Turski predsjednik u Sarajevo je stigao s delegacijom ministara koji će s bh. kolegama razgovarati o zajedničkim projektima i saradnji. Danas će biti potpisano i pismo namjere za izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd, koji bi trebala finansirati Turska.

U Zetri će prisustvovati i generalnoj sjednici Skupštine Unije evropskih turskih demokrata (UETD), gdje se očekuje prisustvo između 10.000 i 15.000 ljudi.

Posjetit će i mezarje Kovači i odati počast prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću. Poslije toga na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu bit će mu uručen počasni doktorat.

Erdoan će sa skupa u Zetri poslati određene političke poruke s obzirom da se u Turskoj 24. juna održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori.

12:20 Turski predsjednik Erdoan napustio je Sarajevski aerodrom. Delegacija je pod jakim mjerama osiguranja krenula prema zgradi Predsjedništva BiH.

Avion s predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Erdoan će boraviti u radnoj posjeti BiH u okviru koje će se susresti s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Nakon toga susreta planiran je sаstаnаk dеlеgаciја BiH i Turske, a potom će se Izetbegović i Erdoan obratiti medijima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Erdoan je u Sarajevo stigao s delegacijom ministara koji će s bosanskohercegovačkim kolegama razgovarati o zajedničkim projektima i saradnji. Danas će između ostalog biti potpisano i pismo namjere za izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd, koji bi trebala finansirati Turska.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoan klanjati akšam-namaz.

Tokom boravka u Sarajevu Erdoanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” Zetra, gdje će biti upriličen 6. kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

(VIDEO: E. TRAKO)

Avaz.ba

Back to top button