KONJEVIC POLJE-TEKIJA- PAHLJEVICI

Abdullah Bosnic

Dragi moji evo mene opet. Javljam se iz cuvenog Konjevic polja.To je ono polje koje se ponavljalo u vijestima za vrijeme rata. Konjevic polje, to je jos jedna nasa muslimanska rana.Nekada pitomo i zdravo mjesto za zivot i mjesto koje je bilo daleko od neke uzurbanosti i srkleta, prezivjelo je najteze trenutke u svojoj historiji.

Inace, Konjevic polje je prije rata imalo 360-400 kuca. Smjesteno je u lijepom Podrinju, koje krase rijecice i rijeka Jadar i okruzuje ga zelenilo i bogatstvo bosanskih suma.

Konjevic polje je klasicno bosnjacko-muslimansko selo. Mahale su slijedece: Tekija, Cehe, Zuberi, Konjevic polje, Vaganjski potok, Avdici. U tim lijepim i pitomim mahalama nasim su zivjeli: Muminovici, Osmanovici, Mehmedovici, Orlovici, Sulejmanovici, Hasanovici, Suljici, Cehici, Senderovici, Kadrici, Selimovici, Jusupovici, Dedici.

Voda je i ovdje veliko bogatstvo i zastitni znak mjesta. Ovdasnji narod je donosio vodu sa izvora i bunara zvanih: Rahmanovac (cesma i izvor), Klokot izvor, potok Kravica i rijeka Jadar.

Konjevic polje je oduvijek imalo dzamiju, zadnji put su je ponovno izgradili 1984., a divljaci i barbari su je srusili 1993. Pored dzamije i nedaleko od nje se nalazi turbe u kome su ukopani: Baba Hamza i Baba Mustafa (otac i sin). Bas u vezi turbeta ispricacu vam jedno kazivanje ili legendu vezanu bas za to turbe.

Naime, baba Hamza je bio otac, a baba Mustafa sin. Prica se da je sin posao u neku bitku od ratova, koji su trajali za vrijeme Turske, a otac mu je rekao: “Sine kupi mrve od hljeba i stavljaj ih u svoje bisage na konju i dobro ih cuvaj. Tako je i bilo, sin je vrijedno sakupljao svaku mrvicu i to sve cuvao. Kupio je najvise mrva, tamo gdje je vojska jela i gdje se najvise mrvilo. Tako se rat oduljio i kada je zadnja bitka krenula, vojska je bila gladna i on je dao ljudima oko sebe da to jedu. Mnogo je vojske tada poginulo, a on je uz Allahovu pomoc prezivio tu bitku.

Helem, sin je poslije te krvave bitke krenuo kuci i nas'o je svoga babu kako vrse senicu. Otac je jako sa vilama po snopovima udarao da se prasilo na sve strane. Djeca i omladina koja su to gledala su se slatko smijala tom covjeku. Medjutim, oni nisu znali da je ustvari taj starac pomagao sinu na frontu. Dosavsi kuci, sin i otac su sjeli i dugo pricali, upravo na mjestu, gdje danas stoji turbe. Kada je sin stigao, otac ga je pitao, kako je bilo u borbi.

E, moj babo, da ne bi tebe ja ne bi prezivio. A otac ce njemu: “E, moj sine, da ti ne rece to sto si reko’ bilo bi bolje.” Tada su obojica umrla na tome mjestu. Otac je za sebe znao da je on dobri, a sin to nije znao. Da je cutao bilo bi bolje jer se saznanje da je neko dobri nosi sa sobom u grob i niposto se ne kazuje. Tu su im obojici podigli turbe.

Posebno je interesantna praksa ovdasnjih divljaka i okupatora, da prave crkve na otetoj zemlji. Pored stotinjak svojih “bogomolja” koje su navrat nanos napravili sirom nase domovine za vrijeme svoga divljastava i okupacije nase zemlje, jednu su posijali i u Konjevic polju, 1994-95.

Sto se tice povratka, on je veoma slab. Tri do cetiri famelije su se uspjeli vratiti zahvaljujuci svojoj hrabrosti i patriotizmu.

Susjedna sela su: Hrncici, Pobudje, Cerska, Pahljevici i Konjevic polje.

PAHLJEVICI

Pahljevici su manje bosnjacko mjesto sa preko 100 kuca. Ljepota ovog kraja je nadaleko poznata. Posebno je bogatstvo ovog sela suma i zdrave i ljekovite vode i razmedje opcina Zvornika i Srebrenice.

Selo granici sa: Konjevic poljem, Kostjerevo, Sopotnik i Drnjaca.

Nikada ovo selo nije imalo drugih zitelja, doli muslimana. Posebnost ovog sela je da je na njegovoj teritoriji (hududu) cuvena dzamija na Kuslatu. Ona je iznenada “osvanula” u 16.stoljecu i to haman preko noci. I nju su divljaci srusili cim su imali prvu priliku. Kada ce se obnoviti, jos se ne zna.

U ovom selu su zivjele slijedece famelije: Mehmedovici, Abidovici, Husejnovici, Mustafici, Avdici, Salihovici, Ibrahimovici i Fejzici.

Kao sto rekoh selo je bogato vodom: Donja voda, Medina voda, Cesmica (Veliki zid), Ceradinska voda…

Potoci i rijeke su: Jadar, Drinjaca, Drina.

Obnovljenih je 15-tak kuca a vratilo se 10 porodica. Mezarje se nalazi na Ravnom putu, nazalost tamo nije ukopano 56 nestalih muskaraca i 4 zene.

Vesselam!

www.angelfire.com

Back to top button