Stado aktiviralo minu, ubijeno više od 20 ovaca, deset teško ranjeno

Jučer je bio težak dan za Elvedina i Mehmeda Husića, vlasnika velikog stada ovaca iz gračaničkog sela Malešići.

Dok su napasali stado koje broji 250 ovaca, u označenom minskom polju na lokaciji Ćetovije u Gorenjem Skipovcu, 10 kilometara sjeverno od Gračanice, došlo je do aktiviranja opasne zaostale mine Prom.

Na lice mjesta u kasnim popodnevnim satima stigli su ekipe deminera FU CZ, policija, predstavnici BHMAC-a i predstavnici CZ općine Gračanica. Nakon što je napravljen siguran koridor, demineri su stigli do mjesta nesreće.

Vlasnik stada Elvedin Husić je izjavio da je mina ubila više od 20 ovaca, a deset ovaca je ranjeno i one su morale biti zaklane. Pretpostavlja se da je broj ubijenih ovaca i veći, ali je do njih teško doći.

– Da sam znao da će mi se desiti ova nesreća, ovim poslom se ne bih bavio, pa kada bih prosio. Ja i brat smo ostali bez posla, pa smo se morali nečim baviti da bi od nečega živjele naše porodice. Ne znam sada šta da radimo. Dobro je da neko od nas nije izgubio glavu – priča Husić.

Šef Službe CZ Gračanica Mustafa Bajić apelira na građane da ne ulaze u obilježena minska polja jer se na jučerašnjem primjeru vidi da mine ubijaju i ljude i životinje.

Avaz.ba

Back to top button