Uprkos rješenju Vlade: Nikad nije nabavljen softver za praćenje službenih vozila

Nakon što je utvrđeno da potrošnja goriva službenih vozila Vlade Federacije na godišnjem nivou iznosi 1,4 miliona KM, Federalna vlada je još 2016. godine naložila kupovinu softvera za praćenje službenih vozila, čime bi se uštedjelo i do 200 hiljada KM, međutim, do danas od nije nabavljen.

Razlog je prebacivanje odgovornosti s jednih na druge. Više puta Ured za reviziju FBiH je ukazivao na nepoštivanje uslova i načina korištenja službenih putničkih automobila u organima FBiH. Akcenat je bio na manjkavostima kod popunjavanje obrazaca putnih naloga. Jednostavno rečeno, događalo se i događa da se službena vozila koriste u privatne svrhe, mimo radnog vremena.

Recimo, u izvještaju o finansijskoj reviziji Vlade FBiH iz 2016. godine navedeno je, primjera radi, da su ukupno iskazani troškovi goriva, maziva, servisiranja…, za tri vozila Vlade Federacije BiH (jeep cheeroke i dva passata) u 2016. godini iznosili 28.441 KM. I tada je ukazano da na pojedinim putnim nalozima nisu popunjeni svi traženi podaci (broj lica u vozilu, odmor više od 30 minuta, broj računa za sipanje goriva).

– Vlada Federacije BiH je osnovala Radnu grupu koja je trebala predložiti način organizacije voznog parka Vlade FBiH koji bi bio i podloga za praćenje svih troškova, nabavke i održavanja vozila. Ali, iz nekih razloga ta aktivnost je ostala u okvirima Radne grupe. Za nabavku softvera za praćenje službenih automobila nisu izdvajana sredstva, a lično mislim da bi to bila dobra i opravdana investicija jer bi se postigla puna kontrola nad službenim vozilima u Vladi FBiH – rekla nam je Jelka Milićević, federalna ministrica finansija.

Rješenje o formiranju Radne grupe na koju nam je ukazala Milićević, Federalna vlada je donijela 25. februara 2016. godine, a činilo je pet članova.

– Radna grupa je, uvjetno rečeno, odradila svoj dio posla i predložila Vladi konkretne prijedloge. A potom je koliko se sjećam, Federalna vlada donijela određene zaključke za čiji dio realizacije je zadužila i Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. To je gledano iz ove perspektive bilo davno. Uglavnom, ostala je odluka o nabavci softvera. Ta Radna grupa više ne postoji – rekao nam je jedan od tadašnjih članova ove Radne grupe.

Zatražili smo i pojašnjenje u Službi za zajedničke poslove FBiH.

– Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH u budžetu za 2016. godinu nisu odobrena, ni doznačena sredstva iz budžetske rezerve za nabavku softvera za praćenje i evidenciju službenih automobila organa i tijela FBiH. Sredstva za softver nisu planirana bila ni u 2017. kao i u tekućkoj, 2018. godini – odgovorili su nam iz ove službe.

Podsjećamo, vozni park organa uprave, a 64 je institucije, čini oko 880 vozila. Prosječna starost voznog parka je oko devet godina.

Izvor: Faktor

Back to top button