Dosta je jalovih rasprava, moramo napraviti preokret u BiH

Denis Bećirović kandidat je SDP-a BIH za člana Predsjednišva BIH iz reda bošnjačkog naroda, koji je na unutarpartijskom referendum dobio ubjedljivu podršku članstva. U jednom od svojih prvih medijskih nastupa nakon proglašenja kandidature, u razgovoru za FTV, Bećirović je govorio o budućim planovima i ciljevima djelovanja.
Ističe da je ponosan na činjenicu da je dobio podršku desetina hiljada ljudi, koji su se na demokratski i tajni način izjasnili koga žele za kandidata.

– Posebno treba navesti činjenicu da je ta podrška zaista podrška iz cijele Bosne i Hercegovine. Posebno mi je drago da je u regiji Banja Luka, u regiji Doboj ili zapadnoj Hercegovini ta podrška preko 90 posto. Mislim da je to velika obaveza da pokušamo napraviti jedan pozitivan preokret u Bosni i Hercegovini, rekao je Bećirović i dodao:

– Bosna i Hercegovina zaslužuje bolje od onoga što danas ima. Zbog toga moramo ozbiljno i odgovorno ponuditi program, kako da Bosna i Hercegovina što prije krene ka euroatlanskim integracijama.

Na pitanje kakava su njegova očekivanja od izbora, Bećirović odgovara:

– Mi ćemo učiniti sve da pokažemo da smo bolji od drugih, ne zato što govorimo crne ili neke ružne riječi o drugim kandidatima, već zato što smatramo da mi možemo nešto bolje raditi i da imamo bolji program. U tom smislu, to treba da bude jedna pozitivna kampanja, kampanja mobilizacije svih građana i naroda Bosne i Hercegovine za jednu pravedniju i pošteniju Bosnu i Hercegovinu.

Naglašava da BiH treba jednakost, ravnopravnost i solidarnost.

– Put do pravednije i poštenije Bosne i Hercegovine vodi stazama solidarnosti, jednakosti i ravnopravnosti. I sam sam se u državnom Parlamentu izborio da bude usvojen prijedlog za potpunu jednakopravnost i jezika, i pisama, i naroda u Bosni i Hercegovini i ponosan sam na tu činjenicu. Mislim da svi zajedno moramo krenuti u tom pravcu, jer ovo nije individualna kandidatura, ovo je zajednički projekat svih nas koji volimo državu Bosnu i Hercegovinu, rekao je Bećirović.

Govoreći o ciljevima u slučaju da bude izabran za člana državnog Predsjedništva, Bećirović kaže da je sasvim sigurno da neće davati lažna obećanja.

– Moram vrlo jasno ljudima reći šta su nadležnosti Predsjedništva BIH i šta u skladu s tim nadležnostima zaista možemo učiniti. Ono što ću ja učiniti jeste da ubrzamo put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, da ubrzamo put Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u NATO savezu, da uozbiljimo vanjsku politiku Bosne i Hercegovine, povećamo sigurnost građana, što je veoma važno poboljšamo imidž Bosne i Hercegovine u svijetu jer je to preduslov za dolazak stranih investicija, povećanje životnog standard i otvaranje novih radnih mjesta. Bilo bi dobro da se sve političke snage u našoj zemlji fokusiraju da idemo u ovom pravcu, a ne da vodimo jalove rasprave kao do sada, zaključio je Bećirović.

(Vijesti.ba)

Back to top button