U Kijevu ubijen Putinov kritičar koji je morao pobjeći iz Rusije

Ukrajinski mediji objavili su vijest da je Arkadij Babčenko, poznati ruski novinar i žestoki Putinov kritičar, ubijen u Kijevu.

Detalji ubistva nisu objavljeni, samo je poznato da je Babčenko umro u vozilu hitne pomoći nakon što je upucan u svom stanu u ukrajinskoj prijestolnici gdje je živio posljednjih nekoliko godina.

Vijest o smrti Putinova kritičara na svom Twitteru objavio je Telegraphov dopisnik iz Rusije.

– Arkadij Babčenko, jedan od najpoznatijih ruskih ratnih reportera, ubijen je u svom stanu. Ovo je još jedna potvrda da je Kijev prijestolnica profesionalnih ubistava. Strašno mi je žao Arkadija. Uvijek prijateljski nastrojen, pun života. Počivao u miru… – napisao je.

Babčenko je, inače, u Rusiji prvom smatran herojem, a potom izdajnikom. Borio se u oba rata u Čečeniji, a kada je napustio ruske vojne snage, počeo je raditi kao novinar. Napisao je nekoliko knjiga o svojim vojnim iskustvima i zaradio mnoštvo međunarodnih nagrada.

Babčenko je bio poznat kao veliki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovih ratova u Gruziji, Ukrajini i Siriji. Naravno, zbog svojih tekstova počeo je dobivati prijetnje smrću zbog čega je 2017. godine bio prisiljen napustiti Rusiju i preseliti u Ukrajinu. U februaru 2017. napisao je tekst za Guardian i objasnio zašto je morao napustiti svoju domovinu.

Izvor: Jutarnji.hr

Back to top button