Lipa: Snižava krvni pritisak, relaksira, pomaže kod malokrvnosti, čisti jetru

Ovo je godišnje doba kada cvjeta lipa pa prolazeći kroz gradske parkove osjetit ćete njen opojni miris. Njeni cjetovi i listovi su izuzetno ljekoviti zbog visoke koncentracije fitonutrijenata, posebno flavonoida.

Cvijet lipe sadrži željezo, kalcij, vitamin C, tanin, glikozide, soli mangana i eterična ulja. Lipa ima zaista široki spektar zdravstvenih vrijednosti. Zbog toga ne čudi činjenica da se već vijekovima koristi za prevenciju i liječenje brojnih zdravstvenih tegoba.

Čaj od cvjetova lipe već stotinama godina slovi kao vrlo moćan lijek za brojne bolesti.
Zahvaljujući impresivnoj količini antioksidansa, lipa je nedvojbeno odličan saveznik u prevenciji i liječenju različitih oblika raka. Antioksidativni spojevi, kao što su kvercetin i kumarin, blokiraju slobodne radikale čije negativno djelovanje dokazano dovodi do nastanka mnogih oblika raka.

Zbog svog umirujućeg djelovanja lipa se u narodnoj medicini već stotinama godina koristi kao prirodan lijek za relaksaciju duha i tijela. Pomaže u smanjenju tjeskobe, nervoze, nemira, panike i anksioznosti. Djelotvorna je i kod hroničnog stresa te naglih promjena raspoloženja. Zbog blagih sedativnih učinaka čaj od lipe može biti od iznimne koristi onima koji pate od nesanice

Lipa snižava povišenu tjelesnu temperaturu, sprečava upalu pluća, snižava krvni pritisak, pomaže kod malokrvnosti,
čisti krv i bubrege,liječi zatvor. Čisti i obnavlja jetru, liječi migrenu i glavobolju, sprječava ispadanje kose.

Izvor: Faktor

Back to top button