Sve više zaraženih morbilima, stručnjaci upozoravaju: Prijeti nam epidemija!

Prvi slučaj oboljenja od morbila zabilježen je prošle sedmice na području Hercegovine. Oboljeli dječak iz Čitluka hospitaliziran je na Klinici za infektivne bolesti SKB u Mostaru, gdje je stigao sa simptomima visoke tjelesne temperature, kašljem i osipom po tijelu.

Dječak iz Čitluka je među više od pedeset zaraženih morbilima (ospice, krzamak) koji su samo u posljednja dva mjeseca registrirani u Bosni i Hercegovini. Najveći broj oboljelih prijavljen je u Banjoj Luci, njih 27, a na području RS-a do sada je zbog te bolesti hospitalizirano 35 osoba. Radi se većinom o djeci i odraslima koji nisu vakcinisani ili su nepoznatog vakcinalnog statusa.

Sve veći broj nevakcinisane djece u BiH mogao bi nam donijeti epidemije bolesti za koje smo mislili da su davno iskorijenjene, upozoravaju iz nadležnih institucija.

Alarmantan pad vakcinisanih u BiH

U Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekli su nam da je od početka 2018. godine Zavodu prijavljeno ukupno 12 slučajeva oboljelih od morbila. Do sada su to bili samo sporadični slučajevi, tako da na području Federacije nije proglašavana epidemija.

Prema preliminarnim podacima, u 2017. godini obuhvat cijepljenja MRP cjepivom u Federaciji BiH iznosio je 65,4% za prvu dozu cjepiva, a 66,9%. za drugu dozu cjepiva. Da bi se populacija smatrala zaštićenom od zaraznih bolesti, preporučeni obuhvat je 95%. Naša država je, dakle, daleko ispod prosjeka.

– Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti prijeti ponovnim sporadičnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem. U epidemiji morbila u 2014/15. godini, u Federaciji BiH registrirana su 5103 slučaja, među kojima su 553 osobe hospitalizirane – navode u Zavodu za javno zdravstvo.

Dr. Amra Junuzović, pedijatrica Doma zdravlja Stari Grad, kaže da zbog značajnog pada procijepljenosti stanovništvu Bosne i Hercegovine prijete epidemije širih razmjera.

– Mi u ovom trenutku za neke od tipova vakcina imamo procijepljenost između 60 i 70 posto, što je nedovoljno. Na taj način je bitno narušen kolektivni imunitet koji štiti populaciju od razornog djelovanja epidemija infektivnih bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama – upozorava dr. Junuzović.

Istog je mišljenja i prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, koji upozorava da je na području HNK jako mali procenat vakcinisanosti protiv ospica, zaušaka i rubeole (MMR).

– Moramo biti svjesni te činjenice i očekivati je da bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine – kaže profesor Arapović.

Obaveza je cijele društvene zajednice da utiče na povećanje svijesti građana o važnosti vakcinacije, kaže dr. Junuzović.

– Širenje medicinskog znanja, dakle onog koje je bazirano isključivo na nauci i dokazima, veoma je bitno – da vakcina štiti od zaraznih bolesti i da vakcina nije nešto što narušava integritet i zdravlje, kako pričaju neki antivakcinalisti. S druge strane, u momentu kad se pojavi bolest i epidemija, tih ljudi koji zastupaju stavove protiv vakcina nigdje nema. Onda se moramo boriti sa posljedicama bolesti i ozbiljnim komplikacijama – naglašava naša sagovornica.

Neprovjerene informacije izazivaju strah

U Bosni i Hercegovini imunizacija je zakonska obaveza, kao i u brojnim drugim zemljama, podsjećaju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

– Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je novčana kazna za odbijanje cijepljenja, koja se uglavnom ne provodi. Neke zemlje se odlučuju za preporučenu imunizaciju. Bez obzira na zakonski okvir, društvo se u pravilu odlučuje za propisivanje izvjesne cijene za odbijanje cijepljenja, bilo u obliku novčane kazne, uskraćivanja prava na upis u vrtić ili školu, ili diferencirane stope zdravstenog osiguranja. U zemljama gdje je imunizacija preporučena, vlade osiguravaju cjepivo i svijest o važnosti imunizacije je na vrlo visokom nivou, i to se vidi po objavljenim obuhvatima imunizacijom u tim zemljama. Dovesti dijete pedijatru na cijepljenje dio je rutinske roditeljske prakse – ističu u Zavodu.

Zaboravljanje i ignorisanje činjenice da se vakcinacijom svaki dan spašavaju milioni života jedan je od uzroka što, nažalost, u posljednje vrijeme govorimo o sve većem broju nezaštićene djece ne samo u BiH, nego i u drugim evropskim zemljama, kao i o sve većem broju smrtnih ishoda koji su se mogli spriječiti vakcinacijom, ističu u Federalnom ministarstvu zdravstva. Zahvaljujući vakcinaciji smo zaboravili na određene bolesti, što je kod određenog broja roditelja dovelo do zabune da su te bolesti i iskorijenjene. Međutim, uzročnici vakcinalno-preventabilnih bolesti i dalje su tu, a pad obuhvata vakcinacijom doveo je do epidemija širom Evrope posljednjih godina.

– Svjesni smo da se u današnjem svijetu, u kojem smo svakodnevno pod utjecajem nažalost i neprovjerenih, paušalnih, površnih i naučno neutemeljenih informacija o vakcinama, kod roditelja mogu pojaviti nedoumice o tome šta je ispravna odluka. A jedina prava odluka, jedini pravi izbor je vakcinacija. To je odluka iza koje stoji medicinska nauka, hiljade naučnika koji su kroz historiju radili i koji i danas rade na vakcinama, iza koje stoje stotine godina naučnog istraživanja, iza koje stoji medicina zasnovana na dokazima, i iza koje stoje milioni spašenih života – naglašavaju u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Iz ove institucije pozvali su roditelje da se o važnosti i sigurnosti vakcinacije informišu kod svojih ljekara i u zdravstvenim institucijama, te apelovali na njih da zaštite i vakcinišu svoju djecu.

Osobe koje nisu sigurne u svoj vakcinalni status, provjeru mogu izvršiti u Cijepnom centru gdje su inače vršili cijepljenje (ovo se prvenstveno odnosi na mlađe osobe koje imaju zdravstveni karton), ili provjerom titra antitijela u mikrobiološkoj laboratoriji koja se bavi serološkom dijagnostikom. Ukoliko se utvrdi da osoba nije ili je nepotpuno cijepljena, docjepljivanje se može izvršiti u Cijepnom centru Doma zdravlja kojem pripada, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ozbiljne i dugoročne komplikacije

Morbili (ospice) su vrlo zarazna virusna bolest. Prenose se kapljičnim putem, iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Početni simptomi, koji se obično pojavljuju 10-12 dana nakon infekcije, uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, “crvene” oči, sitne bijele mrlje na unutarnjoj strani usta. Nekoliko dana kasnije javlja se osip, počevši od lica i vrata, postepeno se šireći po tijelu. Ne postoji specifično liječenje, a većina oboljelih se oporavi u roku od dvije-tri sedmice.

Uobičajene komplikacije uključuju infekciju uha i proliv. Neke osobe mogu imati ozbiljne komplikacije, kao što su upala pluća i upala mozga. Kao dugoročna komplikacija može se javiti subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE), vrlo rijetka, ali smrtonosna bolest centralnog nervnog sistema, koja se razvija sedam do 10 godina nakon što je osoba imala ospice, iako se bila u potpunosti oporavila od bolesti.

Ospice mogu biti ozbiljna bolest u svim dobnim skupinama. Međutim, veća je vjerovatnoća da se komplikacije bolesti jave kod djece mlađe od pet godina i imunokompromitiranih osoba. Kod trudnica koje nisu zaštićene, bolest može biti uzrok pobačaja ili prijevremenog porođaja.

Izvor: Faktor

Back to top button