Hercegovački krš je dom najotrovnije i najopasnije zmije u Evropi, a protivotrov se teško nabavlja

Hercegovački krš dom je najotrovnije i najopasnije zmije u Evropi – poskoka. Protivotrov se u BiH ne proizvodi i teško se nabavlja. Istovremeno, zmijolovci ovu otrovnicu farmaceutskim kompanijama prodaju za 40 do 50 evra.”Poteškoće u opskrbi postoje već nekoliko godina i to nakon što je Imunološki zavod u Zagrebu, od kojeg se isti nabavljao, pretrpio poteškoće u poslovanju. Sada doze nabavljamo preko Banjaluke od beogradskog Instituta za virusologiju, cjepiva i serume ‘Torlak’”, kaže za DW Jurica Arapović, specijalist infektolog sa Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Dodaje da potrebe zavise o učestalosti i broju pacijenata, a do sada su u 2018. imali desetak slučajeva i trenutno ima dovoljan broj doza protivotrova.I Zlatko Guzin direktor Kliničke bolnice Dr. Safet Mujić u Mostaru, je potvrdio da trenutno imaju dovoljno doza vakcina protiv ugriza zmija otrovnica, dok je pomoćnik direktora za medicinske poslove Doma zdravlja u Mostaru, Zdenko Klarić kazao da je primjetna nestašica, ali da pacijenti to ipak ne osjećaju.

“Oskudica je jer Imunološki institut u Zagrebu, gdje se nabavljao lijek, više ne funkcionira te se trebalo naći druge dobavljače. Oni su za Hercegovinu proizvodili više vrsta antiseruma od kojih je primarni bio protiv ugriza poskoka, te malo manje od šarke. Ali pravo je čudo kako u Hercegovini ipak bilježimo mali broj ugriza s obzirom da je ovdje poskokovo stanište, i prosječno se desi oko 20-ak ugriza godišnje”, komentira veterinar Stjepan Prgomet podsjećajući da se u BiH uopšte ne proizvodi antiserum protiv ugriza ove otrovnice.

Izvor TIP

Back to top button