Na crnom tržištu ljudsko tijelo vrijedi 1,4 miliona eura!

Milioni ljudi u svijetu nalaze se na listama čekanja za transplantacije. No, zbog velikog nedostatka legalno dostupnih ljudskih organa, bubrezi, jetra, srce, pluća, rožnjače… veoma su tražena roba na crnom tržištu.

Pet najtraženijih

Ilegalna trgovina organima generira od 840 miliona do 1,7 milijardi dolara godišnje, pokazuje izvještaj “Global Financial Integrityja”. Procjena se odnosi na prodaju pet najprodavanijih organa – bubrega, jetre, srca, pluća i gušterače. No, cijene koje se mogu naći na internetu pokazuju da ukupna vrijednost svih organa prosječnog odraslog čovjeka iznosi 1.380.000 eura!

Ova priča nije strana ni građanima Bosne i Hercegovine. Ljekari s kojima smo razgovarali, kažu da su upoznati s ovom pričom te navode da je tačno da se na crnom tržištu mogu naći skoro svi dijelovi ljudskog tijela. Cijene variraju u zavisnosti od toga u kojem se dijelu svijeta nabavljaju.

Tako se u našoj zemlji, u ponudi putem oglasa, najčešće prodaju bubrezi, jer davatelj, nakon što proda jedan bubreg, može nastaviti normalno živjeti, bez značajnijih posljedica po zdravlje. U BiH se bubreg prodaje po cijeni od 60.000 do 100.000 KM, dok, primjera radi, primalac u Izraelu za taj organ plati 100.000 dolara, a u Kini 5.000 dolara.

Najskuplji organ na tržištu je srce. Njegova cijena je, otprilike, 600.000 eura, dok 300.000 eura koštaju oba plućna krila. Najniža je cijena ligamenata i zglobova – 6.000 eura. Stručnjaci za transplantaciju iz BiH kažu da u našoj zemlji sigurno ne postoji crno tržište organa. No, upoznati su da ima slučajeva trgovanja.

Najveća dobit

Navode da najveću dobit od toga imaju posrednici te ističu da se, iako su ovi zahtjevi skupi, treba raditi uz konsultacije s ljekarima i bolnicama ukoliko nekome treba transplantacija.

– Bosna i Hercegovina ima slab transplantacijski program. Kada bi država zakonski to pitanje uredila, ove stvari se ne bi dešavale, barem ne kad je riječ o bolesnim osobama – kazao nam je jedan od ljekara, navodeći da je žalosna činjenica da su u BiH neki primorani prodati dio tijela zbog siromaštva.

Inače, u BiH su se još prije 20 godina pojavljivali pacijenti kojima su bubrezi presađeni na nekom od crnih tržišta, u užasnim uvjetima, zbog čega je bilo i smrtnih slučajeva.

Bubreg daje za BMW X6

Na internetu je bio oglas muškarca koji je u rubrici tehnika – WC kupatilo naveo da prodaje oba bubrega za cijenu po dogovoru ili ih mijenja za BMW X6.

Avaz.ba

Back to top button