Nakon reakcije svjetskih sila: Ima li sankcija za Dodika i Čovića

U izjavama lidera HDZ-a BIH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika ponajmanje se mogu čuti riječi poput borbe protiv kriminala i korupcije. S toga, mnoge nije ni začudilo što su upravo njihove stranke glavni kočničari usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku, ili pak nuđenja prijedloga koji nisu u skladu sa međunarodniom standardima.
Svjedna je toga i međunarodna zajednica, pa su ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ured visokog predstavnika i OSCE upravo SNSD i HDZ označile kao glavne kočničare provođenja odluke Ustavnog suda BiH o ZKP-u.

– Zbog takvog pristupa, čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana, navedeno je u saopćenju.

Odgovornost lidera

U razgovoru za Vijesti.ba visoki predstavnik Valentin Inzko kaže da je jasno da SNSD i HDZ BiH nisu zainteresirane da se nađe rješenje, jer su uporno glasali protiv prijedloga u parlamentarnoj proceduri koji ispunjava međunarodne standarde te osigurava efikasan rad tužilaštva i suda na nivou BiH.

– Umjesto toga, one su se borile za prijedlog HDZ BiH, koji nije u skladu sa tim standardima, kaže Inzko.

Dodaje da bi politički lideri i stranački dužnosnici morali snositi direktnu odgovornost za pogoršanje standarda u vladavini prava u BiH, kao i za moguće pogoršanje odnosa sa drugim zemljama.

Sankcije za Dodika i Čovića

Profesor na Faklutetu političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo za Vijesti.ba kaže kaže da će reakcije međunarodne zajednice imati stvarni efekt tek ako je budu slijedile konkretne aktivnosti. Smatra da bi te aktivnosti bi morale voditi ka izolaciji destruktivne osovine Čović – Dodik.

– Ukoliko sve ostane samo na nivou iznosenja zabrinutosti to ce zapravo dati dodatni zamah njihovim antisuverenitetskim aktivnostima, i potvrditi da je prag tolerancije međunarodne zajednice prema toj osovini i dalje previsok, rekao je Turčalo za Vijesti.ba.

Sveučilišni profesor Slavo Kukić nam kaže da je su svjetske ambasade i OHR jasno označili dvojac koji razara BiH.

– Iskreno se nadam da će sve otvorenije poruke iz svijeta, poput poruke nekoliko svjetskih ambasada i OHR-a, a koja direktno upire prstom na ovaj politički dvojac, doprinijeti osvješćivanju bh. građana, prije svega srpske i hrvatske nacionalnosti, te da će im ti građani u najvećem dijelu, zbog svijesti da rade protiv svoje i budućnosti svoje djece, okretati leđa”, kaže Kukić u razgovoru za naš portal.

Paraliza države

– Ovo jasno pokazuje u kojem smjeru ide politički odnos Čović i Dodik. Može se reći da je također pokazatelj kontura plana B, a to je paraliza države, kazao je Nikola Raguž predsjednik HSP-a i dodaje:

– Očigledno je da njima ne odgovara pravna država, a busaju se u prsa pričama o evropskom putu. Znamo da je jedan od prvih preduvjeta za evropski put borba protiv kriminala i korupcije, odnosno pravna država.

Predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa pozdravio je reakciju međunarodne zajednice u kojoj se, kaže, uspostavlja širi konsenzus po pitanju antidržavničke djelatnosti Čovića i Dodika.

– Tačno je da Čović i Dodik u skladu sa svojim planom B nastoje ne samo da institucijama države oduzmu instrumente pomoću kojih bi se efikasno borile protiv organiziranog kriminala i korupcije, nego oni, kako mi u GS-u smatramo, te institucije nastoje potpuno likviridati, za što imaju i političke motive i lične motive jer se radi o notormim kriminalcima, koji jedini spas vide u pokretanju haosa i nemira”, kazao je Čolpa.

(Vijesti.ba)

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f