SVI IH IMAMO U KUHINJI: Namirnice koje nas MOGU UBITI, a da to ni ne znamo

Ljudi su rijetka stvorenja na ovoj planeti koja su u stanju ignorirati osnovni instinkt za preživljavanjem.

fric5beider-hladnjak-namirnice

Ne moramo se nužno podvrgavati ekstremnim sportovima ili nekim vratolomnim obaranjima rekorda u kojima stavljamo život na kocku. Dovoljno je da zavirite u svoju kuhinju.

Koštice voća

Koštice jabuka i višanja, sadrže cijanovodičnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih sjemenki. Valja pripaziti i kada su u pitanju koštice breskvi i marelica.

Krumpir

U listovima, stabljikama i klicama krumpira nalaze se glikoalkaloidi. Ukoliko predugo stoji i osobito ako je na svjetlu, glikoalkaloidi se mogu pojaviti i u samom krumpiru. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u trbuhu, dijareju, glavobolje, a ponekad čak i komu te smrt. Neki stručnjaci smatraju da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu tjelesne mase moglo biti fatalno. Izbjegavajte krumpire sa zelenkastim mrljama.

Rajčica

Stabljika i lišće rajčice sadrže alkalne otrove koji mogu izazvati bolove u želucu. Isto je i s rajčicom koja nije u potpunosti zrela. Morali biste konzumirati golemu količinu da bi posljedice bile fatalne.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić ima halucinogena svojstva. Samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napadaja. Ako pojedete jedan cijeli oraščić, može doći do privremene psihoze, koja uključuje i tešku anksioznost.

Bademi

Postoje dvije vrste badema, a to su slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a za djecu ta količina može biti čak i fatalna.
Korisne stvari koje sigurno niste znali o bademima

Sirovi med

S obzirom da ne prolazi kroz proces pasterizacije kojim se uništavaju toksini, sirovi med često sadrži grajanotoksin koji može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. Dovoljna je samo jedna žlica.

Tunjevina

Opasnost se nalazi u živi koju riba apsorbira. Kada se nađe u vašem organizmu, živa će ili proći kroz bubrege ili doći do mozga i dovesti vas do ludila. Stručnjaci preporučuju da djeca i trudnice uopće ne konzumiraju tunjevinu. Iako je mala vjerojatnost da će vas porcija tunjevine ubiti, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko je jedete na tjednoj razini, piše Life Content.

Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamenac u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od puno manje količine.

Izvor: net.hr

Back to top button