Okončan sastanak o Izbornom zakonu: Bez pomaka, sutra nastavak razgovora

FOTO: IVAN ŠEBALJ

– Zapravo ništa novo. Razgovarali smo o nečemu što je bio i do sada razgovor. To su bili prijedlozi rješenja koje su stranke do sada nudile, uz nekakve konsultacije sa članovima Venecijanske komisije i Evropske komisije, Ambasade SAD-a. Ništa posebno, izuzev da nastavljamo sutra u 9.15. Trudili su se da pomognu. Svi vide na svoj način implementiranje presude Ustavnog suda. Ono za šta se mi zalažemo je proporcionalna zastupljenost i legitiman izbor kada je u pitanju Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Negiraju na svaki način odluku jer vide BiH sa nekakvim drugačijim nadležnostima i ovlastima – kazala je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Da nije napravljen značajan pomak, potvrdio je i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. On nije želio govoriti ko je problem na putu ka postizanju dogovora.

– Previše su ozbiljne stvari da bi nekoga dijagnosticirali kao problem – poručio je Radončić.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je dodao kako je njegova stranka spremna razgovarati o rješenjima koja su već ponudili u Parlamentu FBiH te da to bude privremeno rješenje dok se na državnom nivou ne usaglasi Izborni zakon.

– Drago mi je da smo čuli principe Venecijanske komisije koji kažu da državni zakon ne može ići kontra enttietskog Ustava, kao i da su odredbe Ustava FBiH u skladu sa međunarodnim standardima. Ako sad tražimo ko je problem, svi smo problem jer niko ne odstupa sa svojih pozicija – izjavio je Nikšić, zaključivši da ne vjeruje kako će sutra biti postignut dogovor.

Izvor: Faktor

Back to top button