Orić nakon ukidanja oslobađajuće presude: Ja sam bio vitez na bojnom polju, kao i hiljade mojih saboraca!

Idemo dalje. Nema predaje. Svjestan sam o čemu se ovdje radi i zašto se ovo radi. Srbija hoće da napravi balans zbog genocida koji su počinili u Srebrenici. To je jasno svima. Ja sam Podrinjac, rođen u mjestu gdje je počinjen genocid i zbog toga sam i meta

Apelaciono odjeljenje Suda BiH ukinulo je prvostepenu oslobađajuću presudu Naseru Oriću, ratnom heroju odbrane Srebrenice, kojeg je Tužilaštvo BiH 2016. optužilo za ratni zločin počinjen na području općine Srebrenica u julu 1992. godine.

Ovu informaciju potvrdila je jučer za Avaz Lejla Čović, Orićeva advokatica. Ona nam je kazala da je zaprimila drugostepenu presudu ovog suda u kojoj je navedeno da je oslobađajuća presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

To znači da će se Oriću ponovo suditi, ali pred Apelacionim odjeljenjem, koje je presudu i ukinulo i naredilo novo suđenje.

Orić je komentirajući odluku Suda, kazao da poštuje institucije države, ali da se ne predaje.

– Idemo dalje. Nema predaje. Svjestan sam o čemu se ovdje radi i zašto se ovo radi. Srbija hoće da napravi balans zbog genocida koji su počinili u Srebrenici. To je jasno svima. Ja sam Podrinjac, rođen u mjestu gdje je počinjen genocid i zbog toga sam i meta. To je jasna stvar. Svjestan sam da me neće popustiti i da će me progoniti dok sam živ – rekao je Orić.

On je ustvrdio da neće ulaziti u meritum sudske odluke, da poštuje Sud BiH, kao što je uvijek i poštovao.

– Moje je da poštujem sudske odluke ma kakve one bile. To sam govorio od prvog dana procesa i da vjerujem u pravosuđe. Sada mi preostaje da se svim pravnim sredstvima nastavim boriti da dokažem svoju nevinost – kaže Orić.

Orić je rekao da je, što je uvijek i govorio, branio svoju zemlju BiH i da tu nije ništa sporno.

– Ja sam bio vitez na bojnom polju, kao i hiljade mojih saboraca – rekao je Orić.

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

Back to top button