Mamić poručio da ostaje u BiH, svojoj drugoj domovini, Mektić potvrdio da ga neće isporučiti Hrvatskoj

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da, ukoliko Zdravko Mamić ima državljanstvo BiH, onda će i naša zemlja postupiti kao i sve druge u toj situaciji

Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama, je kazao da se ne osjeća krivim i da je neugodno iznenađen obrazloženjem presude, a poručio je da će ostati u BiH, odnosno u Hercegovini gdje će praviti dalje pravne korake.

Na pitanje novinara da li će ići nazad u Hrvatsku nakon nepravomoćne presude, kazao je da neće jer ne vjeruje u pravni sistem te države.

“Ja ostajem u BiH u svojoj drugoj domovini. Nisam kukavica. To svi znaju. Ali nisam ni mazohist. Ovu borbu najavljujem, koju naglašavam, vodit ću je sa slobode iz svoje druge domovine”, kazao je Mamić.

“Ne pitam se što mi je Bog dao ovu kušnju, ali sa mnom ima jasan plan. Ja ću plan slijediti. Odavde ću se boriti i ne mislim se vratiti u Hrvatsku prije izricanja pravomoćne presude”, rekao je Mamić.

On je poručio da će iskoristiti sve pravne korake da dokaže svoju nevinost, ali je poručio da ne vjeruje u pravni sistem Hrvatske, nego samo u Evropski sud za ljudska prava.

“Moram se konzultirati i vidjeti koje su moje mogućnosti kao državljanina BiH”, kazao je.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da, ukoliko Zdravko Mamić ima državljanstvo BiH, onda će i naša zemlja postupiti kao i sve druge u toj situaciji.

“Nećemo ga isporučiti jer je to Ustavom jasno definirano. Međutim, ukoliko u Hrvatskoj dobije neku visoku kaznu i iz Hrvatske dođe u BiH zahtjev za izručenje, onda je ono u tom slučaju i moguće”, kazao je Mektić.

Izdat nalog za hapšenje

Osječki Županijski sud u srijedu je, temeljem nepravomoćne presude kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, dao nalog za njegovim hapšenjem, doznaje se na sudu.

Nakon što MUP utvrdi na kojem je graničnom prijelazu okrivljeni napustio Hrvatsku, jer se prema postojećim podacima nalazi u Bosni i Hercegovini, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne potjernice, temeljem koje Mamić može biti uhapšen u bilo kojoj zemlji izvan EU.

Ukoliko se okrivljenik zatekne u nekoj članici EU, izdat će se europski nalog za hapšenje, kazao je Hini glasnovornik Suda Miroslav Rožac.

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

Back to top button