Svečano u najodabranijoj noći u godini: Večeras je Kadr, noć odluke, odredbe, sudbine

Večeras, kada muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana – Lejletul-kadr, Sarajevo odiše posebnom atmosferom, naročito Baščaršija.


Ulice ovoga dijela grada i mnogobrojni kafići nakon iftara su puni, a u džamijama u kojima se večeras održava poseban program povodom noći koja je za muslimane vrijednija od hiljadu mjeseci, vlada svečana atmosfera.

Sarajevski imam Muhamed ef. Velić danas se oglasio na svom Facebook profilu povodom ove posebne noći i objasnio njen značaj za muslimane.

– Noćas je 27. noć. Noćas tražimo Noć Kadra, isto kao što smo je tražili i 21. i 23. i 25. i kao što ćemo je tražiti i 29. noći. To je najznačajnija noć u čovjekovom/vjernikovom životu. To je noć njegove sudbine. Tu je noć počela objava Kur'ana. Tu noć svi meleki i vrhovni melek Džibrili Emin spuštaju se na zemlju zbog odluke svake. Uistinu, veće i značajnije noći nema. No, ona se traži. Isto kao što se traže i druge važne stvari u životu;
– tražimo Allahovo zadovoljstvo
– tražimo sreću
– tražimo znanje
– tražimo prijatelja
– tražimo posao
– tražimo hranu
– tražimo vodu itd.
Isto tako, tražimo i ovu noć. Ali, ko god je traži – taj je i nađe. Treba samo pet puta (pet neparnih noćiju) pokušati i ona će se sigurno uz Allahovu pomoć i dozvolu naći.
Šta trebamo učiti ove noći?! Ono što je Allahov Poslanik, a.s., rekao hazreti Aiši kad ga je upitala šta da se uči u njoj, a to je sljedeća dova:
Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-afve fa'fu annii, a što znači: Moj Allahu, Ti si Onaj Koji prašta, voliš praštati, pa mi oprosti!
Doista, ovo treba da bude naš priroitet i prvi interes: da nam Uzvišeni Stvoritelj oprosti grijehe i da naše duše postanu čiste. A kad je našim dušama oprošteno, one su onda čiste, a kada su čiste – onda su slobodne, a kada su slobodne- onda uživaju u svakoj sitnici i zahvaljuju na svemu što im je Milostivi Allah podario.
Uzvišeni Allah neka nam pomogne da pronađemo ovu najvažniju i najbolju noć (pa možda, najvjerovatnije i noćas, Allah zna), da primi naše dove i grijehe nam oprosti.
Allahumme amin! – napisao je Velić u postu na Facebooku.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini večeras će biti upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

O noći Lejletul-kadra u Kur'anu se navodi: “Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr-a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci” (Sura Kadr 1-3).

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”. Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Povodom Lejletul-kadra, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će večeras u Istiklal džamiji na Otoci upriličiti prigodan program poslije Teravih namaza.

U okviru programa bit će održano prigodno predavanje, učenje Kur'ana, ilahije i kaside, te kaderska dova. Predavači su hfz.dr. Kenan Musić i hfz. Amar Bašić.

Izvor: Faktor

Back to top button