Iftar “Bošnjaci na Drini” u Konjević Polju okupio nekoliko hiljada postača, gost je bio i legenda bh.fudbala Vedad Ibišević

Piše: Dž. L./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

Veliki iftar “Bošnjaci na Drini” organizovan je večeras u bratunačkom naselju Konjević Polje na kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada vjernika, postača, predstavnika vjerskog i političkog života naše zemlje te ostalih sfera društva.

Večerašnjem iftaru, trećem po redu u organizaciji Udruženja građana “Podrinje” i Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, prethodio je prigodan kulturno-vjerski program u sklopu kojeg su s nekoliko pjesama i ilahija prisutne počastili bosanskohercegovački pjevači Eldin Huseinbegović, Armin Muzaferija i Mustafa Isaković te grupa Rejjan.

Potom su se prisutnima obratili organizatori iftara, zvaničnici i predstavnici Islamske zajednice u BiH.

“Zahvaljujem se svima koji su večeras ovdje došli. Ovaj iftar je prvenstveno za postače i ne smijemo dozvoliti da on prerasta u političku promociju, već za ljude Podrinja. Ne smije nas iftar dijeliti na ove i one ljude, on nas mora zbližiti i pokazati da je ovaj narod konačno došao pameti. Konačno moramo shvatiti da moramo ostati u zajedništvu”, kazao je predsjednik Udruženja građana “Podrinje” Azmir Husić.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edin Ramić izrazio je radost zbog velikog broja postača koji su pristigli na iftar u Konjević Polje.

“Ovaj događaj polako prelazi u tradiciju i drago mi je da smo u stanju organizirati jedan ovako veliki događaj. Nekada osim nedostatka novca, nedostaje i ideja, a mi toga zaista imamo. U narednom periodu ćemo se truditi da nastavimo trend povezivanja Podrinja i iftar u Konjević Polju će sigurno postati tradicija”, istakao je Ramić.

Vahid efendija Fazlović, muftija tuzlanski, naglasio je kako je ramazansko blago neizbježno.

“Skoro smo upućivali dove i čekali ramazan, a sad smo već u danima ramazana kad se zahvaljujemo Bogu što smo istrajali u ibadetima posta, iftara i zajedništva. Već smo blizu kraja ramazana i vrijeme je da jedni drugima čestitamo i neka vam je hairli sinoćnja noć, Lejletul-kadr. Neka dragi Bog primi naše dove jer je post naša izdržljivost. Postač stiče snagu da bude strpljiv jer je post pola naše strpljivosti. Večeras smo pokazali nasu istrajnost i ovdje smo došli u pohode našoj domovini i zijaret (posjeta) našoj braći”, kazao je efendija Fazlović u svom obraćanju prisutnima.

Iftaru u bratunačkom naselju večeras su prisustvovali i proslavljeni bh. fudbaleri Vedad Ibišević i Sejad Salihović, poslanik u Parlamentu BiH i predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, bivši načelnik Srebrenice i kandidat za potpredsjednika RS-a na predstojećim izborima Ćamil Duraković, sadašnji potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić i mnogi drugi.

Veliki broj postača kasnio je na večerašnji iftar u Konjević Polju zbog blokade puta od Zvornika prema Vlasenici nakon odrona stijene.

Podsjećamo, iftaru “Bošnjaci na Drini” prošle godine je prisustvovalo oko 7.000 postača.

Klix.ba

Back to top button