Aleksandru Vučiću 10 godina zatvora

Aleksandar Vučić (27) iz Banje Luke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 10 godina zatvora, jer je kao član kriminalne grupe učestvovao u više razbojništava i teških krađa, u kojima je ukradeno više od pola miliona maraka.

Novac i cigarete

Vučić je proglašen krivim da je bio član zločinačkog udruženja u predmetu “Tiper”, koje je izvršilo više provala i dva razbojništva. Među njima je i pljačka kuće Dušana i Steve Travice, vlasnika mesne industrije “Dim-dim”, koje su pod prijetnjom oružjem pretukli i oteli im metalni sef sa 250.000 eura, 16.000 KM i pištolj.

Grupu su činili još Nemanja Umjenović (26), Vladimir Stanić (30), Jovica Grujić (25), Jovan Grubor (26), Đorđe Brnić (26) i jedno nepoznato lice.

Prema presudi, zločinačko udruženje je “djelovalo” od oktobra 2014. do avgusta 2016. godine na području Banje Luke i Bijeljine. Krali su uglavnom novac i cigarete, koje su potom preprodavali na crnom tržištu. U provale su išli naoružani i maskirani, a u nekoliko navrata oružjem su prijetili osobama koje bi zatekli u objektu.

Osim pljačke kuće porodice Travice, Vučić je osuđen i za učešće u razbojništvu u „Pavlović internacional banci“ u Bijeljini, iz koje je ukradeno 6.600 KM. Učestvovao je u provalama u više trafika “Minutica” (6.200 KM), “Kiosku 15” Fabrike duhana Banja Luka (2.500 KM) i trgovine “Moj market” (2.300 KM).

Bio u bijegu

Akcija “Tiper” provedena je 16. novembra 2016. godine. Tada je uhapšena većina članova grupe, ali je Vučić izbjegao hapšenje i pobjegao iz zemlje. Godinu je bio u bijegu i za njim je raspisana međunarodna potjernica na osnovu koje je prošle godine uhapšen u Somboru u Srbiji.

Burna reakcija

Nakon što je predsjednica Sudskog vijeća Snježana Kudrić završila s čitanjem presude, burno je reagirao otac otpuženog Dragoslav Vučić.

– Ovo je lakrdija! Zar drugi da dobiju po šest mjeseci, a on 10 godina? – vikao je vidno uznemireni otac, uz salvu psovki.

Ranije presude

U predmetu “Tiper” ranije su osuđeni Nemanja Umjenović na pet i po godina zatvora, Jovica Grujić na dvije i po, Željko Grubor na dvije godine i tri mjeseca, Đorđe Brnić na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 6.000 KM i Vladimir Stanić na šest mjeseci zatvora.

Autor: O. MATAVULJ
Avaz.ba

Back to top button