Novi istanbulski aerodrom će zapošljavati 225 hiljada ljudi

Ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Arslan izjavio je danas u Ankari da će novi istanbulski aerodrom direktno zapošljavati 225 hiljada ljudi.

“Novi istanbulski aerodrom će zapošljavati 225 hiljada ljudi, posredno će korist u zapošljavanju ostvariti ukupno 1,5 miliona ljudi”, rekao je Arslan.

Već je završeno više od 90 posto novog aerodroma koji će biti otvoren 29. oktobra. U prvoj etapi na aerodromu će se dnevno moći obaviti 3.500 polijetanja i slijetanja. Očekuje se da na izgradnji aerodroma bude angažovano oko 225 hiljada radnika. Novi aerodrom u Istanbulu, sigurno jedan od najvećih u svijetu, prevozit će 90 miliona putnika godišnje, dok će se do 2023. godine ovaj broj povećati na najmanje 150 miliona putnika.

Turska je ranije obavijestila Međunarodnu asocijaciju za vazdušni saobraćaj (IATA) i Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva (ICAO) o otvaranju aerodroma 29. oktobra 2018. godine na Dan Republike Turske.

Aerodrom gradi konzorcij pet izvođača: Limak, Kolin, Cengiz, Mapa i Kalyon. Naziv aerodroma još uvijek nije odlučen. S ulaganjem od 120 miliona eura novi istanbulski aerodrom će biti dom najvećeg svjetskog trgovačkog kompleksa bez carine. Prodajni kompleks s 53.000 kvadratnih metara sastoji se od šest dionica, uključujući prodavnice luksuznih brendova.
Saff

Back to top button