Čovićev “klasični šupljak”: Kako i koji kantoni mogu otvoriti predstavništvo u Briselu?

Nekoliko kantona iz BiH će uskoro otvoriti svoje zajedničko predstavništvo u Briselu koje će, najavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, “na dostojan način oslikavati područje gdje žive Hrvati”.

Iako nije naveo o kojim je kantonima riječ, za pretpostaviti je da je prvi čovjek HDZ-a BiH aludirao na Zapadno-hercegovački kanton (ZHK), Kanton 10 i Posavski kanton, u kojem stranka kojom predsjedava ima apsolutnu vlast, ali i na Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) i Srednjebosanski kanton (SBK), u kojem ta stranka također participira u vlasti i u kojima živi značajan procenat hrvatskog stanovništva. Čovićeve ambicije da preko predstavništva u Briselu “dostojno oslikava područje gdje žive Hrvati” ne dijele politički predstavnici ostalih naroda sa istih tih područja.

– Mi nikada o tome, što se tiče Vlade HNK, nismo raspravljali. Ukoliko to dođe na dnevni red, naravno da nećemo podržati otvaranje predstavništva kantona sa hrvatskom većinom. Nema šanse. O tome nema priče nikakve – kazao je u razgovoru za Faktor Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNK.

Zahtjev za osnivanje predstavništva dostavlja se Ministarstvu vanjskih poslova u Vladi Briselske regije, koje je nadležno za izdavanje certifikata za gradove, regije i druga javna tijela, ali ne i za fiktivne teritorijalne cjeline na kojima pojedine političke opcije zamišljaju postojanje davno ugašenih paradržavnih tvorevina.

– Aplikacija treba sadržavati i druge dokumente, kao što su statuti, izjava o misiji, kopiju pravnog dokumenta kojim se postavlja predstavništvo ili, ako je moguće, kopije relevantnih parlamentarnih izvještaja – navodi se na stranici Vlade Briselske regije.

Potrebne dokumente za realizaciju Čovićeve ideje Vlada HNK teško može dostaviti. Još teže je odluku o osnivanju predstavništva dostaviti iz SBK-a.

– Mislim da parcijalna otvaranja nekih predstavništava ne vode ničemu. To je samo lutanje i trošenje novca – prokomentirao je kratko za Faktor Tahir Lendo, premijer Vlade SBK.

Druga otvorena mogućnost jeste da zajedničko predstavništvo nominalno predstavlja HNK i SBK, a da njegovo funkcioniranje finansiraju tri kantona u kojima HDZBiH ima apsolutnu vlast i da ono bude formalno registrirano na ta tri kantona. Saglasnost da jedno takvo predstavništvo, zaduženo za “dostojno oslikavanje područja gdje žive Hrvati”, egzistira u Briselu je za političke predstavnike ostalih naroda koji egzistiraju na istom tom području neprihvatljivo.

– Takvo predstavništvo ne bi moglo predstavljati HNK. Ono što mi stalno govorimo je da mi nismo koalicija iz nužde, niti se Bošnjaci u HNK-u mogu tretirati kao neka slučajnost. Mi smo ovdje nezaobilazan faktor u kreiranju politike u HNK-u i takve stvari, makar one dolazile od člana Predsjednišva BiH, nemaju nikakvog smisla. Šupljaci klasični – poručio je Teletović.

Čak i kad bi najavljeno predstavništvo zastupalo interese svih pet spomenutih kantona, to bi u praksi značilo novu podjelu bosanskohercegovačkih Hrvata, s obzirom da značajan procenat njih ne bi bio “dostojno oslikan” u Briselu. Ukoliko ono zaista bude osnovano odlukom tri kantona sa HDZ-ovom vlašću, “dostojno će oslikati” samo trećinu hrvatskog stanovništva u FBiH, ali onu trećinu koja na izborima ima naviku štrihirati kvadratić kraj naziva te stranke.

U Briselu, podsjećanja radi, već postoji predstavništvo Kantona Sarajevo i predstavništvo entiteta Republika Srpska, ali za njihovo osnivanje je dostavljena potrebna odluka nadležnih institucija, koje i finansiraju postojanje tih predstavništava. Za osnivanje predstavništva koje bi “na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati”, barem u onim teritorijalnim okvirima koje je zamislio predsjednik HDZ-a BiH, nije moguće.

Izvor: Faktor

Back to top button