Ivancov hoće u Potočare, Salkić i Alivuković poručili: Negatori genocida nisu dobrodošli!

Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, u srijedu će posjetiti općinu Srebrenica, gdje će se sastati sa tamošnjim načelnikom Mladenom Grujićićem i sa njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem. Ivancov je, kako Faktor saznaje, tražio da mu se organizira i posjeta Memorijalnom centru Potočari gdje su ukopane žrtve genocida, ali kako sada stvari stoje, Ivancovu neće biti ukazana dobrodošlica u Potočare.

Petar Ivancov

Petar Ivancov

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu je prvobitno tražila sastanak sa Grujičićem i Alivukovićem u općinskim prostorijama, a potom je Alivukoviću stigla i nova molba.

– U suštini ja sam rekao da nemam nikakav problem s tim da primim ambasadora Ivancova u svome kabinetu, međutim nakon toga je uslijedio i drugi poziv gdje su oni kazali da ambasador ima namjeru da posjeti Memorijalni centar u Potočarima i oda počast žrtvama genocida. Imajući u vidu sve ono što se dešavalo u posljednjih nekoliko godina, ja sam odbio da budem njegov domaćin u Potočarima. Dakle, imajući u vidu prije svega percepciju povratnika Bošnjaka o stavovima Rusije spram genocida u Srebrenici, o tome da su ruski dobrovoljci učestvovali u genocidu nad Bošnjacima, potom imajući u vidu da je Rusija u Ujedinjenim nacijama stavila veto na rezoluciju o Srebrenici, sve to stvara dozu nepovjerenja prema ruskoj vanjskoj politici naspram Bosne i Hercegovine. To su razlozi zbog kojih nisam udovoljio zahtjevu da dočekam ambasadora u Memorijalnom centru – kaže Alivuković za Faktor.

Nermin Alivuković

On dodaje da od 2016. godine postoji i stav porodica žrtava genocida koji je jasan, a to je da u Memorijalni centar nisu dobrodošli svi oni koji negiraju genocid.

Kako sada stvari stoje, niko ni iz Uprave Memorijalnog centra također neće pristati na to da dočeka ruskog ambasadora u Potočarima. Takvu odluku i oni će vjerovatno temeljiti na stavu porodica žrtava.

Ramiz Salkić

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, za Faktor je kazao da je i on upoznat o ovoj posjeti te da je i njegov stav takav da se Ivancovu ne treba ukazati dobrodošlica u Potočare, a imajući u vidu stavove zemlje čiju on politiku predstavlja u Bosni i Hercegovini. Rusija se nije pokazala dobronamjernom i prijateljem, naprotiv, njena uloga u pogledu genocida u Srebrenici je sramotna.

– Podržavam odluku Alivukovića da ne primi Ivancova u Potočarima, kao i istu odluku ljudi koji vode Memorijalni centar. Oni će mu uskratiti gostoprimstvo i takvo što jeste stav porodica žrtava genocida – svako ko negira genocid nad žrtvama Srebrenice nije dobrodošao. Prilikom ramatranja rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u, nažalost, Ruska Federacija se stavila na stranu onih koji su počinili genocid, počinili druge zločine. I danas su na njihovoj strani. Očekivati je da ovaj potez uskraćivanja dobrodošlice kod njih podstakne razmišljanje da li oni uopće razumiju ono što se dešavalo u Srebrenici i cijeloj BiH te da konačno shvate da trebaju promijeniti svoj stav i priznati genocid koji je počinjen nad Bošnjacima. Srebreničke žrtve su žrtve genocida. Rusko “ne” u UN-u je ponovno ubijanje tih žrtava – kaže Salkić.

Back to top button