Potvrđeno za Faktor: U Brisel stigao zahtjev četiri kantona za otvaranje predstavništva

Procedura realizacije najave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će se u Briselu otvoriti zajedničko predstavništvo nekoliko kantona iz BiH je, saznaje Faktor, već započeta.

– Posljednji zahtjev je stigao od četiri kantona iz BiH koji traže osnivanje zajedničkog predstavništva – potvrđeno je za Faktor iz Vlade Briselske regije, koja izdaje certifikate za gradove i regije koji zatraže otvaranje predstavništva u prijestolnici Evropske unije.

U odgovoru na upit Faktora ističu da će certifikat biti dodijeljen “u skladu sa utvrđenom praksom i pravilima”.

Ono što je u ovom trenutku upitno jeste saglasnost barem jednog od ta četiri kantona za koja se pretpostavlja da su poslali zahtjev, uzimajući u obzir da HDZBiH ima apsolutnu vlast u Posavskom kantonu, Kantonu 10 i Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK), ali ne u, primjera radi, Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

– Mi nikada o tome, što se tiče Vlade HNK, nismo raspravljali. Ukoliko to dođe na dnevni red, naravno da nećemo podržati otvaranje predstavništva kantona sa hrvatskom većinom. Nema šanse. O tome nema priče nikakve – kazao je za Faktor Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNK.

Pored činjenice da HNK ne može bez saglasnosti Vlade finansirati postojanje predstavništva u Briselu, to predstavništvo ne može bez iste saglasnosti, odnosno saglasnosti Bošnjaka, predstavljati HNK, a naročito ne “dostojno oslikavati područje gdje žive Hrvati”, kako je to najavio Dragan Čović.

Iz Vlade Briselske regije su za Faktor potvrdili da su do sada dobili tri zahtjeva za otvaranje regionalnih predstavništava te podsjećaju da je Predstavništvo Republike Srpske otvoreno 2008. godine i da je još uvijek aktivno, a da je Predstavništvo Kantona Sarajevo otvoreno 2007. godine.

Iz Vlade Kantona Sarajevo je u utorak saopćeno da je na 28. sjednici, održanoj 7. januara 2016. godine, donesen Zaključak kojim se zatvara Ured za predstavljanje u međunarodnim odnosima Kantona Sarajevo u Briselu.

Izvor: Faktor

Back to top button