Novi atak na bošnjačke povratnike: Nakon trovanja stoke, Nedžad Herceglija napadnut sjekirom

Povratnik u rogatičko selo Bjelogorci Nedžad Herceglija napadnut je prije dvije sedmice pored svog doma, a prema podacima OSCE-a u BiH, ove godine zabilježeno je 54 incidenta koji su motivirani mržnjom.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) povratnik Nedžad Herceglija je rekao da je cilj napada “da se istjera jer je Bošnjak”.

Kako je ispričao Herceglija, 14. juna je njegov komšija nekoliko puta zamahivao sjekirom prema njemu i njegovoj 11-godišnjoj kćerki, a potom ga udario šakom. Događaj se, prema Hercegliji, desio dan prije Bajrama, kada se on sa kćerkom vraćao iz rogatičke džamije kući.

– Traktorom nam je prepriječio put. Stali smo, on je istrčao sa sjekirom u ruci. Bili smo u “golfu” kćerka i ja, otvorio mi je vrata i zamahivao sjekirom nekoliko puta i onda, pošto je mene istrzao i prestravio, udario me šakom. Ja sam osjetio jedan udarac, a kasnije ne znam da li me još udarao, imam ožiljke na desnoj strani vilice. Kao kroz san sam čuo kad mi je kćerka rekla “otišao je” – kazao je Herceglija.

Dodao je da je neposredno nakon tog događaja otišao do stanice policije da prijavi napad, a potom u Dom zdravlja u Rogatici.

– Sutradan, prvi dan Bajrama, otišao sam na snimanje vilice. Poslali su me dalje za Foču. Imam sad nesanicu i strah, boli me glava i vilica. Kćerka je isto kod psihologa, skače u snu, kaže da najviše sanja tu sjekiru – rekao je Herceglija.

Policija u Rogatici je za BIRN BiH potvrdila da su upoznati sa ovim slučajem, te da će protiv počinioca biti podnesena prijava za krivična djela nanošenja tjelesne povrede i ugrožavanja sigurnosti.

Herceglija je kazao da je ovo treći put da ima probleme zbog istih osoba, koje su mu prethodno otrovale stoku i prijetile.

– Rade da nas istjeraju zato što smo Bošnjaci, ništa nikom ne radimo. Jedina smo porodica tu s djecom. Imaju još dvije bošnjačke porodice, ali se radi o penzionerima – istakao je Herceglija.

Neven Kramer, sekretar Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, rekao je da je o napadu na Hercegliju obaviještena tužiteljica, te da je naredila policiji da preduzmu sve potrebne mjere i radnje kako bi se prikupili svi dokazi.

– Kad policija sve odradi svoje, oni će onda nama poslati materijal – kazao je Kramer.

On je naglasio da je zbog trovanja stroke porodice Herceglija 17. maja ove godine protiv jedne osobe podignuta optužnica, koju je potvrdio Osnovni sud u Višegradu.

– Optužena je za oštećenje i oduzimanje tuđe stvari – rekao je Kramer i dodao da je u toku istraga protiv iste osobe i zbog drugog napada na Hercegliju.

Zlatan Musić, glasnogovornik Misije OSCE-a u BiH, kazao je da su putem online portala “Monitor mržnje” od početka godine policiji prijavljena 54 incidenta za koje postoji mogućnost da su motivirani predrasudama.

– Ovi incidenti imali su jedno ili više obilježja predrasude, zbog čega se smatra da postoji mogućnost da su motivirani predrasudama. Žrtve incidenata za koje postoji mogućnost da su motivirani predrasudama u BiH, u 90 posto slučajeva predstavljaju nacionalnu/vjersku manjinu u mjestu u kojem je došlo do incidenta – rekao je Musić.

Istaknuo je da je zakonska obaveza nadležnih organa – što se posebno odnosi na pripadnike policije i službenike tužilaštava – da provedu odgovarajući istražni postupak te da, u svakoj situaciji kada su postojala obilježja predrasude, utvrde da li je predrasuda bila motiv incidenta.

– Na osnovu temeljitog i potpunog istražnog postupka ove predmete potrebno je procesuirati uz korištenje svih sredstava predviđenih zakonom – kazao je Musić.

(SAFF.ba)

Back to top button