Salkić: Podnio sam tužbu, Dodik mi ne može naređivati

Nije me birao Milorad Dodik, već građani bh.entiteta RS, tako da me Dodik ne može smjenjivati, kažnjavati, niti mi bilo šta naređivati – kazao je danas entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić, koji je zbog pritisaka podnio tužbu protiv odgovornih osoba u kabinetu predsjednika RS, zbog zloupotrebe ovlasti i kršenja Ustava.
Ponovo je upozorio na antidejtonsko djelovanje Milorada Dodika te zatražio od međunarodnih institucija da zaustave kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, te ključnih odredbi mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.

Salkić podsjeća da je u nizu izjava datih medijima u regionu Dodik otvoreno negirao postojanje države Bosne i Hercegovine.

– Plasiranje neistina i provokacija ima za cilj maksimalno radikalizovanje prilika u vremenu pred Opće izbore u Bosni i Hercegovini, jer Milorad Dodik sa rezultatima u ekonomiji, privredi i vladavini prava nema šansu da osigura izbornu pobjedu. Stoga se odlučio da dodatno zaoštri odnose sa Bošnjacima, vršeći nove pritiske na potpredsjednika RS, opstruirajući njegov rad – dodao je.

U protekle četiri godine su u Kainetu entitetskog potpredsjednika radili pod stalnim pritiskom, trpeći razne opstrukcije.

– Onemogućen je bilo kakav vid sistemskog djelovanja, jer je Milorad Dodik pokušao Bošnjake potpuno isključiti iz političkog života. Za četiri godine upornog i ciljanog izolovanja bošnjačkih političkih predstavnika nije održan ni jedan konstruktivni sastanak sa izabranim predstavnicima Bošnjaka – kazao je Salkić.

Učinjeno je, kaže, sve da se potpredsjedniku onemogući bilo kakvo djelovanje, a posljednji sramni čin Milorada Dodika je pokušaj uticanja na izbor potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda.

– Obavještavam građane da sam zbog tih pritisaka podnio tužbu protiv odgovornih lica u kabinetu predsjednika, zbog zloupotrebe ovlasti i kršenja Ustava. Nadam se da će pravosuđe u ovom slučaju pokazati nepristrasnost u svom radu. Da smo u protekle četiri godine živjeli u zemlji u kojoj se poštuju Ustav i zakoni Milorad Dodik odavno ne bi bio u prilici da obavlja visoke političke dužnosti. Također, moram naglasiti da, iako sam od početka mandata pod pritiskom i opstrukcijama u radu, ja ovom zemljom ipak hodam uspravne glave i čista obraza. Ponosan sam što predvodim one građane koji tragaju za istinom i pravdom. Želimo promijeniti ovaj sistem, koji godinama vrši organizovanu diskriminaciju Bošnjaka –naglasio je on.

Podsjeća da je njegova politička borba već godinama usmjerena na uklanjanje sistemske diskriminacije i jačanje svijesti građana da treba provesti kažnjavanje ratnih zločinaca…

– Posebno sam ponosan što ne pripadam onima koji veličaju ratne zločince, koji šire mržnju i nepovjerenje, te provode diskriminaciju svojih građana. Ponosan sam također što ne pripadam grupi onih koji su spremni pogeti glavu, te trpiti nepravdu i poniženje vlastitog naroda zarad svoje pozicije. Građanima želim poručiti da mene nije birao Milorad Dodik, već oni, građani ovog entiteta, tako da me Milorad Dodik ne može smjenjivati, kažnjavati, niti mi bilo šta naređivati. Dodik nije, niti će ikada biti moj šef, tako da mu ne podnosim niti ću podnositi izvještaje – dodao je.

Izvještaj o radu će podnijeti građanima koji će na izborima reći šta misle o njegovom radu.

– Pritisci i ucjene neće uticati na moj rad, pogotovo što dolaze od onih koji provode strateške ciljeve uspostavljene 9. januara 1992. godine. Moja obaveza je da se demokratskim sredstvima borim protiv ideologija i politika koje na tragu ratnih ideja i ciljeva, žele mirnodopskim metodama uništiti i pocijepati BiH. Mi smo na svojoj zemlji i tu ćemo ostati zauvijek, bez obzira šra drugi misle o tome – kazao je Salkić.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button