Borovac i Ramić u Tuzli: Počela izgradnja zgrade sa 66 stanova za stanare kolektivnih centara

Danas je u tuzlanskom naselju Solina obilježen početak radova na izgradnji zgrade sa 66 stanova za raseljene osobe, koje trenutno žive u kolektivnim centrima.

Događaju u Tuzli prisustvovali su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ministrica Borovac je kazala da je ovo novi značajan korak u provođenju ovog velikog projekta, koji će biti među glavnim obilježjima rada resora u ovom mandatu, nadležnih za pitanja izbjeglica i interno raseljenih osoba.

„Stambena zgrada u Solini sadržavat će 66 porodičnih stanova za raseljene porodice i individue, koji su trenutno stanari kolektivnih centara i alternativnih smještaja na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o novom koraku ka našem konačnom cilju, a to je zatvaranje kolektivnih centara. Ukupno će kroz ovaj projekat biti izgrađeno 2.600 novih domova za oko 7200 raseljenih širom Bosne i Hercegovine. Riješit ćemo ovo pitanje od najvećeg značaja za BiH“, kazala je ministrica Borovac.

Ministar Ramić je kazao da je današnji događaj korak ka sveukupnom cilju projekta zatvaranja kolektivnih centara – CEB II – izgradnji 810 novih stambenih jedinica na području Tuzlanskog kantona.

„Ukupna ulaganja kroz projekat – CEB II za Tuzlanski kanton iznose oko 60 miliona KM, a dodatno učešće gradova i općina, kroz osiguranje dokumentacije, zemljišta i infrastrukture, iznosi oko 16,5 miliona. Važno je naglasiti da su ovo ulaganja, koja dolaze pored redovnih budžetskih izdvajanja za stambeno zbrinjavanje raseljenih. Naš cilj je da u što skorijem periodu osiguramo stambeno rješenje za sve raseljene, kako bismo sve resurse posvetili ekonomskom i finansijskom jačanju ove kategorije sa naglaskom na povratak“, kazao je ministar Ramić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da je vrijednost zgrade u Solini oko 4,2 miliona, a da će kroz projekat CEB II u Tuzli biti izgrađena i još jedna stambena zgrada u Miladijama, čija je vrijednost 6,3 miliona KM.

„Kroz CEB II ukupno će u Tuzlu u ovu svrhu stambenog zbrinjavanja raseljenih biti uloženo oko 10,5 miliona KM. Tuzla i Tuzlanski kanton su dio Bosne i Hercegovine, koji je predstavljao veliko utočište za izbjeglice, čime je ova regija pokazala svoju socijalnu solidarnost, a kroz ovaj projekat ovo će izuzetno važno socijalno i demografsko pitanje biti pomjereno ka svom konačnom rješavanju“, kazao je načelnik Imamović.

CEB II je projekat u vrijednosti od oko 120 miliona KM za BiH, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, a krovna institucija projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, dok su implementatori resorna entitetska ministarstva, kantonalna ministarstva/uprave, općinske i gradske vlasti i UNHCR.

Infosvijet.net

Back to top button