Sezona je kajsija: Ova voćka čini čuda za vaše zdravlje

Sezona je kajsija, a evo šta sve ova mala voćka može da učini za vaše zdravlje!

KAJSIJA – PRIRODNILIJEK.COM

SHARE TWEET SHARE E-MAIL KOMENTARI
ADVERTISEMENTS

Izvor vitamina A

Kajsije su prepune ovog vitamina poznatog i kao retinol. Osim što čuva zdravlje očiju, pomaže u održavanju imunog sistema jakim i čuvaju zdravlje kože.

Prepune su vlakana

Bilo da ih jedete suhe ili svježe, odličan su izvor vlakana. Retinol iz kajsija je topiv i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbuju. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje.

Odlične za srce

Kad je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola što znači da štiti vaše srce. Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića. Dvije kajsije dnevno su sasvim dovoljne da biste pomogli svom zdravlju, piše “Ordinacija.hr“.

Riznica antioksidanasa

Kajsije su savršen izvor antioksidanasa, a ako ih jedete svakodnevno, riješit ćete se toksina nakupljenih preko dana.

Čuvaju zdravlje kože

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu. Jeste li znali da antioksidansi iz ove voćke usporavaju proces starenja? Ako vam zdravstvene koristi nisu dovoljan razlog za uživanje u kajsijama, možda ljepota jeste!

Pomažu pri mršavljenju

Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču rad metabolizma. Ako ste na dijeti, kajsije su odličan izbor za međuobrok – ostavlja vas sitim, a nema puno kalorija.

Jača kosti

Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Dobro je znati da bez dovoljno kalijuma kalcijum ne može pravilno da se apsorbuje u organizmu, a dobra vijest je da kajsije i njega sadrže u sjajnoj količini.

Haber.ba

Back to top button