Najmlađa učesnica “Marša Mira” pješačila je Sa saml tri godine: Amina Jusufović spremna je da 10. put krene ka Potočarima

Djevojčica koja sa samo tri godine i velikim osmjehom, pozitivnom energijom koju prenosi na sve ostale učesnike Marš mira oduševila je javnost.

Amina Jusufović iz povratničkog naselja Janja spremna je da 10. put krene iz Nezuka ka Potočarima sa hiljadama drugih ljudi koji žele odati počast nevino stradalim u genocidu u Srebrenici. Aminini roditelji, 2009. godine prvi put su svoje najmlađe dijete poveli na put od tri dana, dug oko 110 km. Kažu da su na taj način željeli odati počast onima koji su 1995.godine u dosta težim uvjetima, bježeći od granata došli na slobodnu teritoriju. Na taj način osjetili su kako je bilo i onim ljudima koji su tih ratnih godina imali malu djecu i sa kojima su prolazili kroz najveće patnje pokušavajući ih zaštiti i ne predati u ruke agresoru.

Aminina starija sestra kaže da su je taj put više između sebe nosili u čaršafu jer ipak bila je samo dijete. Bilo je teško, ali kako kaže to je i suština Marš mira, jer onima koji su spašavali život bilo je dosta teže. Zahvaljujući prijateljima mala Amina kako najmlađi učesnik Marša mira koji je prošao tu rutu stigla u Potočare. Od tada, Amina sa mamom, ocem i starijim bratom i sestrom svake godine ide na Marš mira. Svake godine sve više je pješačila.

Ove godine ta brojka je dvocifrena. Bit će to 10. put kako je 8. jula krenula iz Nezuka do Potočara gdje će 11. jula biti obavljena kolektivna dženaza. Bit će obavljen ukop 35 identificiranih žrtava genocida. Aminu Jusufović mnogi su proglasili junakinjom Marš mira, a sa voljom koju pokazuje, sa željom da naoči o onom što je bilo prije njenog rođenja ona je to i zaslužila. Svaki put kad je išla ka Potočarima upoznavala je ljude koji su pričali teške životne priče. Koji su preživjeli genocid i sve glogote.

(Ntv.ba)

Back to top button