Dalić nadmašio Blaževića, Vatreni za historiju: Hrvatska u novom trileru izborila finale SP

Fudbalska reprezentacija Hrvatske prvi put u historiji igrat će u finalu Svjetskog prvenstva, a tamo ih čeka selekcija Francuske.

Vatreni su u polufinalnu na Luzhniki stadionu nakon preokreta, nove drame i produžetaka savladali Englesku rezultatom 2:1.

Junak pobjede Hrvatske je Mario Mandžukić, strijelac pobjedonosnog pogotka u 109. minuti meča.

Za Hrvatsku su ovo treći produžeci na ovogodišnjem Mundijalu. Hrvati su u osmini finala nakon produžetaka, a zatim penala eliminisali Dance, a isti scenario viđen je i u četvrtfinalu protiv Rusije.

Najveći dosadašnji uspjeh Hrvatske je treće mjesto osvojeno na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. A večerašnji duel polufinala nije dobio krenuo za njih.

Povela je Engleska u petoj minuti. Sjajan pogodak iz slobodnjaka s 20 metara postigao je Trippier. Igrač Tottenhama pogodio je “rašlje”, Subašić nije imao nikakve šanse.

Vatrene je rani gol rivala očigledno poljuljao, pa je trebalo dugo vremena da uspostave ravnotežu u igri.

Harry Kane je u 30. minuti promašio veliku priliku za 2:0, ali je nakon završene akcije pomoćni sudija podigao zastavicu i signalizirao ofsajd.

U 33. minuti prvu kakvu-takvu priliku kreirala je Hrvatska. Ubacio je Perišić, Young u zadnji čas otklanja opasnost ispred Rebića.

Dvije minute kasnije Lingard iz sjajne pozicije šutira pored gola.

Engleska je sačuvala minimalnu prednost do odlaska na odmor, a u nastavku je Hrvatska zaigrala nešto bolje.

Ipak, svi prilazi prema golu Pickforda za tim Zlatka Dalića bili su zatvoreni. Do 68. minute, kada centarušut Vrsaljka u pogodak pretvara Ivan Perišić.

Mogao je fudbaler Intera tri minute kasnije biti junak Vatrenih. Sjajno je šutirao, ali je stativa zaustavila njegov udarac.

Hrvatska je u nastavku bila agilinija, ali se rezulat nije mijenjao. Meč je otišao u produžetke.

U 99. minuti Vrsaljko je spasio Hrvatsku. Maguire je skočio, Subašić je bio savladan, ali defanzivac Vatrenih izbacuje loptu s gol-crte.

Mario Mandžukić u nadoknadi produžetka imao je odličnu šansu, Pickford brani.

Ono što nije uspio krajem prvog produžetka, Mandžukić je uspio u 109. minuti, kada je iskorisio uspavanost engleske odbrane, ostao usamljen i pogodio za 2:1.

Englezi se od novog šoka nisu uspjeli oporaviti, pa se moraju zadovoljiti utakmicom za treće mjesto protiv Belgije. Taj meč igra se u subotu.

Nedjelja je rezervisana za veliko finale između Hrvatske i Francuske.

Izvor: Faktor

Back to top button