Erdogan razgovarao s Putinom: Napadi na civile u sirijskoj Deri zabrinjavajući

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin u telefonskom razgovoru razmotrili su buduće korake u saradnji na više projekata, izjavio je za Anadoliji izvor iz ureda turskog predsjednika.

Razgovarano je o Turskom toku, gasovodu koji se gradi od Rusije ka Turskoj, kao i izgradnji nuklearne elektrane Akkuyu, u turskoj provinciji Mersin.

Prva faza Turskog toka, kroz koju će se transportovati oko 15,75 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije u Tursku završena je u aprilu. Druga faza istog kapaciteta transportovat će gas iz Rusije u Evropu preko Turske.

U nukelarki Akkuyu bit će četiri reaktora, svaki kapaciteta 1.200 megawata, i a gradit će je ruska državna nuklearna agencija Rosatom.

Erdogan i Putin izrazili s zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje na polju energetike.

Kad je riječ o regionalnim i drugim bilateralnim pitanjima, najviše pažnje posvećeno je pitanju Sirije. Prema izvoru Anadolije, dvojica lidera su se složila kako bi dijalog među zemljama garanterima procesa iz Astane i koalicionih partnera trebao rezultirati političkim rješenjem sirijskog pitanja.

Erdogan je kazao Putinu kako su napadi na civile u sirijskoj Deri “zabrinjavajući” i ukoliko snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nastave napredovati ka Idlibu, suština dogovora iz Astane bi mogla potpuno nestati, kazao je izvor.

Smanjenje negativnih događanja u vezi s Idlibom moglo bi ohrabriti sirijsku opoziciju da sudjeluje na sastanku u Astani 30. i 31. jula, rekao je Erdogan. Dvojica lidera su se složila da se sastanu na samitu BRICS-a u Johannesburgu koji će biti održan krajem jula.

Izvor: Anadolija

Back to top button