Je li Čović nadmudrio probosanske stranke ili kupio dodatno vrijeme

Nakon što je danas u Domu naroda Parlamenta FBiH zahvaljujući dopredsjedavajućem Domu naroda Dragi Puzigaći blokirano usvajanje Zakona o izbornim jedicama i broju mandata, postalo je jasno da koalicija okupljena oko Plana B prelazi na kupovinu vremena, kako bi odložili usvajanje pomenutog Zakona kojim se implementirala odluka Ustavnog suda BiH i omogućila nesmetana provedba izbornih rezultata.
Lider HDZ-a Dragan Čović je u Beogradu nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem otvoreno najavio opstrukciju rada Parlamenta Federacije, a samo nekoliko sati kasnije i uspio za nekoliko dana odgoditi neminovnost usvajanja Zakona o izbornim jednicama i broju mandata.

S obzirom da treba treba imati na umu da je kupovina vremena u ovom trenutku od iznimnog značaja za HDZ, Dragan Čović jeste danas odnio političku pobjedu nad predlagačima Zakona kojima nije pošlo za rukom da predloženi Zakon izglasaju. Čović je uz pomoć Dodika uspio privremeno blokirati usvajanje Zakona koji onemogućava daljnju provedbu Plana B, odnosno okupaciju institucija Bosne i Hercegovine sa ciljem njihove potpune likvidacije i sa ciljem razbijanja Bosne i Hercegovine. Da li će privremena blokada usvajanja Zakona (p)ostati i trajna to ovisi ne samo od Čovića i Dodika nego od stranaka predlagača Zakona.

Puzigaća može i već je mogao biti smijenjen po zahtjevu Kluba Srba, a njegova smjena može riješiti problem po pitanju usvajanja zakona. Također, po pitanju smjene Puzigaće ne postoji mogućnost korištenja vitalnog nacionalnog interesa, pa ni u slučaju da dvije trećine Kluba Hrvata pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer njegovu smjenu traži Klub Srba ispred kojeg je on.

Iz SDA tvrde da će glasati za smjenu Puzigaće, te navode da su prepoznali Dodikov i Čovićev pakleni plan rušenja Zakona, ali i kako će jednoglasno podržati smjenu Puzigaće.

Razumije se, najmanje što u ovom trenutku iz SDA mogu uraditi jeste da podrže smjenu Puzigaće kojeg su sa svojim koaliconim izabrali na poziciju dopredsjedavajućeg Doma naroda uvodeći Milorada Dodika i SNSD -u vlasti Federacije.

Dobro je i što su iz SDA konačno prepoznali Čovićev i Dodikov plan, samo je pitanje šta će SDA i ostale partije uraditi kako bi spriječili realizaciju toga plana. Široj javnosti koja podržava usvajanje Zakona u ovom trenutku nisu potrebna uvjeravanja o tome kako će SDA glasati po eventualnom pitanju smjene Puzigaće, nego demokratska javnost insistira na kredibilnom odgovoru koji će riješiti dileme oko toga na koji način će predlagači Zakona dovesti priču do kraja.

Ako iz SDA ili bilo koje druge partije u ovom trenutku tek jedino imaju potrebu uvjeravati da će glasati za smjenu Puzigaće i ništa više od toga, to može značiti da ni SDA ni bilo koja druga partija unutar tzv. “probosanskog bloka” nemaju nikakav drugi odgovor na plan Čovića i Dodika da ovladaju institucijama Bosne i Hercegovine s ciljem njihove likvidacije. Stoga u idućim danima stranke predlagači Zakona SDA,SBB, SDP, DF i NS moraju ponuditi svoj kontraplan. Zahtjev za smjenom i podrška smjeni Puzigaće, stranke predlagači ne mogu predstavljati kao napor koji su navodno spremni uložiti. Ako je to sav napor onda je teško očekivati i da Puzigaća bude smijenjen, a kamoli da se poduzmu konkretniji koraci kako bi došlo do usvajanja Zakona

Pored toga ako navedene stranke ne mogu, odnosno ne znaju to osigurati, onda moraju izaći pred građane i otvoreno reći da nemaju dovoljno političkog i intelektualnog kapaciteta za nešto poput toga.

(Vijesti.ba)

Back to top button