Vježba za mozak: Snove možemo “isprogramirati”i i riješiti se onih loših

U snovima često slikovito doživljavamo aktuelna, kao i stara iskustva i osjećaje, a i djelomično ih “obrađujemo”. Naše želje i lijepa sjećanja oblikuju se u snu u čarobne i neobične slike. Međutim, ponekad se pojavljuju i neugodne stvari, koje bismo radije preskočili tokom sna…

Stres ili psihički problemi, traumatični događaji i neočekivana opterećenja – ali i bajke i priče iz filmova i knjiga – dobar su temelj noćnih mora. U snovima se javljaju naši najdublji strahovi – da će nas neko napustiti, da ćemo zakazati, izgubiti kontrolu, pa čak i umrijeti. Čak i kada se pojave potisnute ili nesvjesne želje i žudnje, to ponekad može biti strašno – jer te teme su na javi apsolutni tabu.

Redovne noćne more mogu biti ozbiljan razlog za loš san i smetnje pri spavanju. Kad se probudimo, još uvijek osjećamo strah u kostima, a za naše tijelo i dušu to je čisti stres. U takvim noćima se ne odmorimo previše. Također nas zamaraju i snovi nakon kojih se svako jutro budimo s grčem u želucu. Ponekad to ide toliko daleko da neki već navečer prije spavanja osjećaju tjeskobu zbog straha od noćnih mora. To najčešće vodi do nesanice i hroničnog umora.

Međutim, nismo potpuno bespomoćni naspram naših snova. Puno toga možemo naučiti kada se sjetimo dobrih snova i shvatimo njihovu poruku. A čak možemo i utjecati na to šta ćemo sanjati. Evo nekoliko korisnih vježbi kako bismo to postigli.

Pomaže ako vodimo dnevnik snova. Stavite svesku i olovku pored kreveta i pokušajte se svako jutro prisjetiti šta ste sanjali. Nakon buđenja, ostanite malo ležati te pokušajte odrediti šta osjećate i sa kojim mislima ste se probudili. To će vam pomoći da se sjetite šta ste sanjali. Zapišite nekoliko rečenica o tome, inače ćete brzo zaboraviti. Ako češće ovo radite, sjećanje na snove će vam se znatno poboljšati. A to je dobra pretpostavka za svjestan rad sa snovima.

Razmislite o situacijama iz snova, šta ih je moglo potaknuti te šta bi mogle značiti. Potražite simbole ili značenja u sanovnicima ili putem interneta.

Prije spavanja provedite nekoliko minuta misleći o tome šta biste tačno željeli sanjati. Uz malo vježbe te će se teme uistinu početi pojavljivati u snovima. Viši stupanj je kada ste svjesni onoga što sanjate, te čak i tokom sna možete utjecati na snove. Nakon treninga je i to moguće.

Moguće je riješiti se noćne more tako da je svjesno mijenjate na način koji više neće biti strašan niti će vas opterećivati. Isprobajte sljedeću vježbu: zapišite šta se događa u noćnoj mori i smislite novi kraj za tu priču. Može biti napeto, zabavno, smiješno, dosadno… Samo nemojte bježati od toga. Važno je postaviti se odlučno prema situaciji iz snova koja vas uznemirava i aktivno je savladati.

Izvor: Faktor

Back to top button