Istraga o utapanju 14-godišnjaka iz BiH u bazenu hotela “Alfa”: Uhapšene tri osobe zbog smrti dječaka iz Kladnja

Policajci u Jagodini (Srbija) uhapsili su odgajateljicu Aidu Hasić (31), predsjednicu Udruženja “Dječija radost” Melihu Ibrahimović (52) i Marka Arsića (30), uposlenika hotela “Alfa”, zbog sumnje da su odgovorni za smrt 14-godišnjeg R. H. iz Kladnja. Nesretni dječak utopio se u bazenu ovog objekta. Njih troje se sumnjiče da su izvršili teško djelo protiv opće sigurnosti. Zbog sumnje da je počinio isto krivično djelo, policija intenzivno traga za Vladicom Vasićem (31), vlasnikom hotela “Alfa”.

Propusti odgovornih

– Sumnja se da su odgovorne osobe iz Udruženja propustile dužan nadzor nad djecom, kao i da odgovorne osobe iz hotela nisu primijenile mjere zaštite na bazenu. Prema nalogu Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti predati tužiocu – navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

(Hasić: Privedena i odgajateljica)
Dječakov amidža Jasmin Hasanović kazao nam je u telefonskom razgovoru da je čuo da je došlo do hapšenja, ali da se porodica trenutno fokusirala na organizaciju dženaze. U vrijeme našeg poziva, njegov brat Seid bio je u Jagodini, gdje je otišao da preuzme tijelo sina.

Vratili se kući

Dječak R. H. boravio je s grupom djece iz Kladnja s Udruženjem “Dječija radost” u Jagodini. Tu su trebali ostati nekoliko dana. Nažalost, tragedija se dogodila prvog dana, nedugo nakon što su došli u hotel. Posjeta je nakon toga otkazana, a djeca su se u Kladanj vratila odmah sutradan.

(Ibrahimović: Predsjednica udruženja)
Ostali da plivaju uprkos upozorenju

– Mnogi su se uvečer kupali u bazenu, ali nas je osiguranje hotela upozorilo nešto prije 22 sata da zatvaraju i da se vratimo u sobe. Nas nekoliko djevojaka i R. H. ostali smo i dalje da plivamo. Neko vrijeme smo zajedno plutali u vodi kraj ivice bazena, a potom smo otišle na drugu stranu. Kad smo se osvrnule izlazeći iz bazena, R. H. nije bilo. Mislile smo da je u međuvremenu izašao iz bazena – ispričala je jedna od djevojčica za srbijanske medije.

Nestanak dječaka primijetili su organizatori grupe te su ga počeli tražiti. Nakon što su čuli da je posljednji put viđen u bazenu, bazen je pretražen i dječak je pronađen bez znakova života. Hitna pomoć ubrzo je stigla, ali je bio mrtav. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila utapanjem.

Avaz.ba

Back to top button