Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, večeras održao tribinu u prepunom Domu kulture u Bratuncu

U organizaciji Stranke demokratske akcije Bratunac, večeras je, 26. jula 2018. godine, povodom 28. godišnjice osnivanja SDA u Bratuncu, održana tribina na kojoj je govorio Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. enttiteta RS.
Pred više stotina okupljenih građana, u prepunom Domu kulture, Salkić je govorio o trenutnom stanju u Bratuncu, ali i bh. entitetu RS. Istakao je da je od samog početka povratka na ovo područje, nakon agresije i genocida, učinjeno mnogo na vraćanju dostojanstva Bošnjaka.

Potpredsjednik se zahvalio svim partnerskim organizacijama koje okupljaju Bošnjake Bratunca, te istakao da samo svi zajedno mogu biti jaki, te da iz zajedništva proizilazi naša snaga.

-Sve što je urađeno u ovom gradu, uradili smo zajedno i svi imamo zasluge. Ali, i sve što nije urađeno, svi smo za to odgovorni. Od početka povratka je obnovljeno 3.500 kuća, 25 mostova, 110 kilometara je novoizgrađenih asfaltnih i makadamskih puteva, obnovljena je vodovodna i elektro mreža, a izgrađeno je 28 vjerskih objekata. Danas u ovom gradu svaki dan na posao ide oko 250 Bošnjaka. Naravno, sve je ovo nedovoljno da bi bili u potpunosti zadovoljni, ali valja nam nastaviti zajedno. Nastavit ćemo lobirati da se ovdje otvaraju firme, da se ovdje zapošljavaju Bošnjaci, ali i Srbi. Uprkos činjenici da je tokom agresije i genocida ubijeno oko 3.200 Bošnjaka Bratunca, što je 18 posto bošnjačke populacije od ukupnog broja po popisu iz 1991. godine, mi smo na popisu 2013. godine, ostvarili rezultat da je oko 40 posto Bošnjaka popisano. Bratunac je grad u ovom entitetu, nakon Srebrenice, sa najvećim procentualnim učešćem Bošnjaka u strukturi stanovništva. U svim ovim aktivnostima posebnu i značajnu ulogu imali su naši ljudi koji privremeno žive izvan domovine i ja im se posebno zahvaljujem, poručio je potpredsjednik Salkić.

Govoreći o stanju u bh. entitetu RS, kazao je da je trenutno na sceni vlast koja želi poništiti sve rezultate koji su postignuti na izgradnji povjerenja među građanima. Istakao je da je cilj vlasti duboka podjela društva, što je prvi preduslov nepovjerenju i izazivanju straha među građanima.


-Za te ciljeve koriste medije i obrazovni sistem, koji je u potpunosti pravoslaviziran i posvećen samo jednom narodu. Negiranjem bosanskog jezika, koji je višestoljetna činjenica, oni šire mržnju i nepovjerenje među djecom, učenicima i nastavnim osobljem, što je teška podjela u temeljima našeg društva. Proces negiranja genocida i sudskih presuda, dosegao je zabrinjavajući nivo. Ovaj proces je već postao sistemski problem, kojeg ne provode samo pojedinci, nego i institucije.
Narodna skupština je odbila da usvoji rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, te je dodijelila najveća priznanja osuđenim ratnim zločincima. NSRS na prijedlog entitetskog predsjednika želi revidirati izvještaj o dešavanjima u Srebrenici. Sve to govori da su ovaj entitet i njegovi predstavnici, okrenuti realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. godine, što je bila preteča etničkog čišćenja i genocida.
Mi smo svjesni ovakvih kretanja, moramo biti zajedno i moramo biti jaki da se suprotstavimo ovim težnjama. Ne smijemo praviti greške iz 1992. godine, ali i 1995. godine, kada smo previše vjerovali drugima, a najmanje smo se oslanjali na sebe i svoje snage. Okrenimo se sebi, zbijmo svoje redove i budimo zajedno. Vjerujte, tada, neprijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, za realizaciju svojih ciljeva, nemaju nikakve šanse, poručio je Salkić.

Infosvijet.net

Back to top button