Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prisustvovao obilježavanju 23. godišnjice genocida u Žepi

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Žepa, danas je, 27. jula 2018. godine, prigodnim vjerskim programom obilježena 23. godišnjica genocida u Žepi.
Program je upriličen u džamiji „Šehida Mehmed ef. Hajrića“, a prisutnima su se obratili Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, Remziija ef. Pitić, muftija goraždanski i Edin ef. Šljivar, glavni imam Medžlisa IZ Žepa.

Preživjeli su se prisjetili 457 šehida ovog mjesta, a današnjim aktivnostima je okončana višednevna manifestacija sjećanja na genocid u Žepi.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je istakao važnost njegovanja sjećanja na počinjeni genocid u svim krajevima Bosne i Hercegovine, a posebno u Žepi, koja je bila „zaštićena zona“ UN-a.

-Šehidi su nam ostavili domovinu, ostavili su emanet, a emanet je čuvanje, razvijanje i izgradnja snažne domovine. Šehidi su za domovinu dali ono što je najvrednije – svoj život. Na nama je da nastavimo vrijedno i naporno raditi kako bi izgradili modernu i jaku državu. Uz to, moramo misliti na porodice naših šehida i moramo ih pomagati, ali i sve druge boračke kategorije.


Da bi sve ovo postigli, moramo biti jaki i jedinstveni. Zato sam danas ovdje sa vama da vam pokažem da smo zajedno. Odnosi pojedinaca nikada ne smiju biti prepreka u ostvarivanju viših ciljeva našeg naroda. Posebno, nikada ne smiju biti prepreka i kvariti naš odnos prema našoj domovini i našim šehidima. Zato, moramo rješavati naše nesporazume, boriti se zajedno i težiti ka višim ciljevima.
Sinoć sam bio u Bratuncu, večeras sam u Kotor Varošu, a sutra i prekosutra sam u Gacku i Rudom sa našim narodom. Moramo na svakom mjestu biti s našim narodom. Zato, vodite računa o onima koji su sa svojim narodom, ali i prepoznajte i dobro zapamtite one koji nisu sa svojim narodom. Zapamtite one koji su se otrgli od naroda, a trebali bi sa služe svom narodu.
Posjećujući mnogobrojna mjesta u ovom dijelu naše države Bosne i Hercegovine, uvjerio sam se da mi polako ostvarujemo naše ciljeve. Danas, svaki grumen, svaki kamen, svako drvo, svaka poljana i svaka planina je naša. Ali, morate znati da, sve je ovo, pa i ovo u Žepi, je naše onoliko koliko ga osjećamo svojim, koliko se borimo za njega i koliko mu pažnje poklanjamo, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Infosvijet.net

Back to top button