Salkić: Zbog Alijanse za promjene Bošnjaci i Hrvati u RS-u su u podređenom položaju

U organizaciji Stranke demokratske akcije Kotor Varoš, sinoć je, 27. jula 2018. godine, održana tribina pod nazivom „Aktuelna politička situacija u bh. entitetu RS“, na kojoj je govorio Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Na tribini, koja je organizovana povodom 28. godišnjice osnivanja SDA u Kotor Varošu, potpredsjednik Salkić je kazao da se u temeljima sistemske diskriminacije u entitetu RS, nalazi diskriminatorni ustav ovoga entiteta.
Istakao je da su nedosljednom primjenom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji naše države, Bošnjaci, ali i Hrvati u entitetu RS, ostavljeni u podređenom položaju.


-Prihvatanje nepravednih amandmana na Ustav ovog entiteta od strane Alijanse za promjene uvelo je asimetrična rješenja u ustave entiteta. Predsjednik i potpredsjednici entiteta FBiH imaju podijeljene nadležnosti, dok su u entitetu RS sve nadležnosti kod predsjednika, a potpredsjednici nemaju nikakve nadležnosti. Dom naroda u entitetu FBiH ima nadležnosti kao i Parlament FBiH, dok u entitetu RS Vijeće naroda nema mogućnost da raspravlja i donosi zakone i druge akte, kao što to čini Narodna skupština RS.
Također, tada su oni propustili da ustavnim promjenama definišu bosanski jezik kao ustavnu kategoriju, što je danas, s obzirom kakva je vlast, postao veliki problem.
SDA je tada upravo iz ovih razloga bila protiv usvajanja ovakvih amandmana.
Bošnjaci i Hrvati su po Ustavu ovog entiteta formalno konstitutivni, ali u praksi to nisu. Nisu konstitutivni ni u nazivu entiteta, koji po imenu asocira na pripadnost samo jednom narodu.
Mi moramo ova pitanja stavljati na dnevni red tokom razgovora nakon izbora. Za otvaranje ovako teških tema i pitanja, treba nam i velika snaga, a ta snaga može izaći iz našeg jedinstva. Zato vas pozivam da budemo jedinstveni na predstojećim izborima, kako bi bili jaki i imali mogućnost otvoriti ove teške teme, kazao je potpredsjednik Salkić.
Infosvijet.net

Back to top button