Pravilnik o upotrebi dronova u BiH spreman za usvajanje, uskoro nova uputstva za letenje

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) uskoro će, u saradnji s nadležnim organima, usvojiti pravilnik o upotrebi zrakoplovnih sistema na daljinsko upravljanje. Pravilnik će korisnicima dronova dati tačne smjernice i propisane mjere letenja.
Kako saznajemo, pravilnik je pri samom kraju izrade.

“Radilo se na upoređivanju s pravilnikom Evropske agencije za sigurnost u zrakoplovstvu koji bi također uskoro trebao biti usvojen. Naš pravilnik je u tehničkoj izradi. Potrebno je da se završi njegovo lektorisanje i potom će se objaviti u službenom listu”, otkrio nam je stručni saradnik za odnose s javnošću u BHDCA-u Aleksandar Lalović.

Usvajanje pravilnika o regulaciji upotrebe dronova traje skoro tri godine. Njegovo usvajanje predložio je Jurica Kolobarić koji se bavi pružanjem usluga snimanja iz zraka uz pomoć specijalizirane bespilotne letjelice, a u svrhu sprečavanja narušavanja sigurnosti bespilotnim letjelicama.

Kolobarić nam je ranije kazao kako nije normalno stanje u kojem svako može kupiti dron, letjeti ljudima iznad glave te narušavati njihovu sigurnost i privatnost.

Pravilnik koji će biti usvojen u narednim danima dat će tačne smjernice, uputstva i pravila korištenja dronova.

“Bit će propisano kad, gdje, ko i u kojim uslovama može upotrebljavati dronove u vazdušnom prostoru BiH. Također će biti definisano i u kojim periodima dana će se moći letjeti te koje vrste dronova će se moći koristiti na koji način, od onih najlakših, do onih koji mogu dostizati velike visine. Svi faktori će biti definisani kroz pravilnik”, pojasnio nam je Lalović.

Kada je riječ o kupovini dronova, Direkcija neće utjecati na to, ali će biti definisano ko može upravljati dronom. Tako, naprimjer, najniže kategorije dronova neće moći koristiti osobe ispod 16 godina.

Korisnici droova stoga će u budućnosti morati imati određeni nivo poznavanja zrakoplovnih propisa.

Podsjećamo, do sada su odobrenje za korištenje dronova od BHDC-a tražili samo ljudi koji rade na velikim visinama. BHDCA godišnje ima tek od deset do 15 zahtjeva za operacije dronovima, dok je korisnika ovih letjelica daleko više u našoj zemlji.
Klix

Back to top button